Dünya’nın İlk Beyin Kanseri İlaç Adayı için İnsanlı Klinik Çalışmalar Başlıyor!

Dünyanın İlk Beyin Kanseri İlaç Adayı için İnsanlı Klinik Çalışmalar Başlıyor

Fotoğraf: NCA NewsWire / Kelly BarnesSource:News Corp Australia

Güney Avustralya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, beş yıl içinde hastaların %95’ini öldüren nadir görülen bir kanser olan gliblastomu tedavisi için Auceliclib isminde yeni bir ilaç geliştirdiler. Şu anda bir tedavi olmamasına karşın Auceliclib’in hayvan denemelerinden elde edilen ilk sonuçlar yeni bir tedavinin ortaya çıkabileceğini göstermekte.

Kanser hastalarında ilacın insanlı klinik denemeleri Nisan ayında başlayacak ve Adelaide merkezli bir biyoteknoloji şirketi olan Aucentra Therapeutics tarafından yürütülecek. İlaç önce Adelaide hastalarında test edilecek ve daha sonra ülke çapında klinik araştırma merkezlerinde kullanılacak.

UniSA ilaç araştırma ve geliştirme başkanı Prof. Shudong Wang, beyin kanserinin tedavisinin özellikle zor olduğunu söyledi çünkü çok az ilaç beyni kanda dolaşan toksinlerden ve patojenlerden koruyan kan-beyin bariyerini geçebildi. Ayrıca bariyeri geçen ilaçlar ciddi yan etkilere sahipti. Prof. Wang “Birçok kanserin siklin bağımlı kinazlar (CDKs) adı verilen bir enzim ailesi tarafından yönlendirildiğini zaten biliyoruz, bu yüzden ilaç CDK aktivitesini hedeflemek üzere tasarlandı.” dedi.

Auceliclib geliştirilmekte olan diğer ilaçlara göre iki önemli avantaja sahiptir. Bunlardan biri hedefe daha özgü olması bu yüzden de daha düşük toksisiteye sahiptir. Diğeri ise beyindeki kanser hücrelerine daha etkili ulaşmasıdır.

“Bu Çalışma, İlacın Dünya’daki İlk Klinik Denemesi Olacak”

Prof. Wang, kan-beyin bariyerine nüfuz etmenin oldukça zor olduğunu çünkü vücudun en hayati organını enfeksiyondan korumanın hiç kolay olmadığını söyledi.

İlacın insanlı denemelerinde etkili olduğu kanıtlanırsa beyne metastaz yapan diğer kanserler için de yararlı olabileceği düşünülüyor. Prof. Wang,” Auceliciclib’in çoğu insan tümöründe merkezi rol oynayan CDK enzimlerini hedeflediği göz önüne alındığında ilacın uygulaması da çok daha geniş olabilir ve meme kanseri, kolorektal kanser, akciğer kanseri, yumurtalık kanseri ve lösemiyi içerebilir ” dedi.

Yılda 100.000 yetişkinden yalnızca üçü glioblastomdan etkilenir. Ancak çoğu insan mevcut olan standart bakım ile tanıdan sonra 12-15 ay hayatta kalır.

İnsanlı çalışmaların haberi, Perşembe günü Dünya kanser Günü’nün farkına varmak için zamanında geliyor.

Kaynak: news.com.au

472 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!