Dünyanın İlk Elektronik Bitkisini Yaptılar
İsveç’li bir grup bilim adamı, dünyanın ilk “cyborg bitki”sini ürettiklerini açıkladı. Çalışmanın üzerinde yürütüldüğü canlı bir gül, artık elektrik enerjisi üretebiliyor.
“Yeşil Enerji” kavramı bu hafta İsveç’li bilim adamlarının duyurdukları keşifleriyle tam anlamıyla hayat buldu. İsveç’te bulunan Linköping Üniversitesi’nde bir grup bilim adamı, canlı bir gülü bir fotosentetik enerji üreten bir elektrik devresine dönüştürmeyi başardıklarını ilan etti. Kısacası artık “cyborg çiçek” diye bir şey gerçekten var.
Her ne kadar kulağa öyle gelse de amaç, bir gün ayaklanıp insan köleliğinden kurtulacak bir yeşil robot ırkı değil. Amaç, çevre değişimlerini algılayıp görüntüleyebilen, ya da ürettiği mısırların büyüklüklerinin bir düğmeye basılarak düzenlenebildiği akıllı bitkiler yaratmaktı. Ya da bitki temelli yakıt hücrelerinin fotosenteziyle şekerden elektrik üretmek…
Araştırma ekibinin lideri Magnus Berggen, “Bildiğimiz kadarıyla daha önce bitkilerden enerji üretmekle ilgili herhangi bir araştırma sonucu açıklanmadı. Bunu daha önce kimse yapmadı.” diyor.
Peki sistem nasıl çalışıyor?
Araştırmacılar ilk olarak, bitki köküne PEDOT-S isimli bir sentetik polimer yerleştiriyor. Bitki, suyun emilmesini sağlayan ksilem sistemi yoluyla aynı şekilde sentetik polimeri de emiyor. Polimerler öncelikle su ve mineraller ksilem sistem içinde hala dolaşırken elektrik üretebileceği bir “ kablo” oluşturuyor. Araştırmacılar, bitkinin dokusunda doğal yolla oluşan elektrolitlerle bu “kablolar”ın bağlantı kurması sağlayarak elektorkimyasal bir transistör yaratabiliyorlar, ayrıca digital bir mantık kapısı ayrıca temel bir bilgisayar bileşenini de elde edebiliyorlar.
Araştırmacılar, PEDOT-S’i ayrıca elektrokimyasal hücrelerin ayrıştığı ve “piksel” oluşturduğu yapraklara da yerleştiriyor. Ve bir voltaj tatbik edidiğinde bu pikseller tıpkı bir ekran gibi renk değiştiriyor.
İlk cyborg bitki bu güne kadar yapıla iki çalışmanın doruk noktası, ( 90’lı yıllarda araştırmacılar ilk olarak ağaçlarla benzer bir çalışma yürütmüş ancak yeterli fon elde edememişti.) ancak bu buluş, teknolojiyle yapabileceklerimizin görünen çok ufak bir parçası.
Araştırma lideri Berggen, “Artık gerçekten “güç üreten bitkiler”den bahsedebiliyoruz. Bitkilerin içine sensör yerleştirebilir ve klorofilden elde edilen enerjiyi kullanabilir, “yeşil antenler” üretebilir ve ya başka materyeller elde edebiliriz.” diyor ve ekliyor, “Her şey ‘doğal olarak’ meydana gelir ve biz bitkilerin kendiliğinden gelişmiş eşsiz sistemlerini kullanabiliriz.”
Kaynak : f5haber.com