Lazer Baskı Teknolojisi ile Dakikalar İçinde Su Geçirmez E-Tekstiller

Lazer Baskı Teknolojisi ile Dakikalar İçinde Su Geçirmez E Tekstiller

Enerji tüketimi anlamında içinden çıkılmayacak bir hal almış tekstil üretimi için hızlı, düşük maliyetli ve ölçeklenebilir bir yöntem.

Sadece üç dakika içinde, lazer baskı ile su geçirmez, esnek ve güneş enerjisi veya diğer güç kaynakları ile kolayca entegre olan 10×10 cm’lik bir akıllı tekstil yaması üretebilir.

Gelecek nesil su geçirmez akıllı kumaşlar lazerle basılacak ve dakikalar içinde yapılacak. Yeni e-tekstil teknolojisinin arkasındaki araştırmacılar tarafından hayal edilen gelecek budur.

Avustralya’nın Melbourne kentindeki RMIT Üniversitesi’nden bilim adamları,üretiminde enerji depo aygıtları dolu tekstilleri , hızlı bir şekilde üretmek için uygun maliyetli ve orantılanabilir bir yöntem geliştirdiler.

Sadece üç dakika içinde, bu yöntemle su geçirmez, esnek ve enerji değişim teknolojilerine kolayca entegre olabilecek 10×10 cm’lik akıllı tekstil bandı üretebilir.

Bu teknoloji, grafen süperkapasitörlerinin – güneş veya diğer güç kaynakları ile kolayca birleştirilen güçlü ve uzun ömürlü enerji depolama aygıtları – lazerin doğrudan tekstil üzerine basılmasını sağlar.

Kavramsal bir ispat olarak, araştırmacılar süper kapasitörleri bir güneş piline bağladılar ve mevcut e-tekstil enerji depolama teknolojilerinin temel dezavantajlarının üstesinden gelen verimli, yıkanabilir ve kendi kendine güç veren akıllı bir kumaş sağladılar.

Büyüyen akıllı kumaş endüstrisi, tüketici, sağlık ve savunma sektörleri için giyilebilir cihazlarda, hayati hasta bulgularını izlemekten, sahadaki askerlerin konum ve sağlık durumlarını izlemeye ve pilotların veya sürücülerin yorgunluğunu izlemeye kadar çok çeşitli uygulamalara sahip.

RMIT Bilim Okulu’ndan bir araştırmacı olan Dr Litty Thekkakara, sağlam ve güvenilir enerji çözümlü, yapısında hassas sensör içeren kablosuz iletişim veya sağlık izleme teknolojisine sahip akıllı tekstiller olduğunu söyledi.

Thekkakara, “pillerin giysiler içine dikilmesiyle veya e-fiber kullanılması gibi akıllı tekstil enerji tasarrufuna yönelik güncel yaklaşımlar zor ve ağır olabilir ve ayrıca kapasite sorunları da yaşanabilir.” Dedi.

“Bu elektronik bileşenler, kısa devre ve ortamdan ter veya nem ile temas ettiklerinde mekanik arızalara da çıkarabilieler.

“Grafen bazlı süperkapasitörümüz sadece tamamen yıkanabilir değil, akıllı bir giysiye güç vermek için gereken enerjiyi de depolayabilir – ve dakikalar içinde kapasitesini yükseltebilir.

“E-tekstillerde enerji nin depolaması ile ilgili zorluklarını çözerek, gelecek nesil giyilebilir teknoloji ve akıllı kıyafetleri güçlendirmeyi umuyoruz.”

Araştırma, konsept kanıtı akıllı tekstilin bir dizi mekanik, sıcaklık ve yıkanabilirlik testindeki performansını analiz etti ve istikrarlı ve verimli olduğunu buldu.

RMIT Şeref Profesörü ve Seçkin Profesör, Şangay Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Min Gu, teknolojinin e-tekstiller için yenilenebilir enerjilerin gerçek zamanlı depolanmasını sağlayabileceğini de söyledi.

Gu, “Ayrıca, çok odaklı üretim ve makine öğrenme tekniklerine dayanan gelişmiş lazer baskı kullanımıyla, daha hızlı rulo bazında üretim imkanı yaratıyor” dedi.
Araştırmacılar, RMIT Seed Fund ve Design Hub proje hibelerinin desteğiyle geliştirilen yeni teknoloji için bir patent başvurusunda bulundular.

Kaynak : sciencedaily.com

702 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!