Dünya’nın İlk Karbon Fiber Akıllı Telefonu

Dünyanın İlk Karbon Fiber Akıllı Telefonu

Karşınızda piyasaya ilk kez çıkan aynı zamanda hafiflik, ince tasarım ve sürdürülebilirlik gibi alanlardaki yeni standartları belirleyecek olan bir akıllı telefon: Berlin merkezli bir bir start-up şirketi olan Carbon Mobile’den “The Carbon 1 MK II”.

“Almanya’da tasarlanan ve üretilen Carbon 1 MK II, minyatürleşmeyi yeniden canlandırıyor ve ilk kez plastik ve alüminyumu kompozit malzemelerle değiştirerek bağlantılı cihazlarda sürdürülebilirliği destekliyor.” dedi Carbon Mobileşirketinin CEO’su Firas Khalifeh.

Gövdenin üretimi için temel malzeme, LANXESS’in Tepex dynalite (yüksek performanslı bir kompozit) ürün yelpazesinden bir termoplastik kompozit seçilmiştir. İnanılmaz derecede ince olan karbon fiber kumaşlarla güçlendirilmiştir.

LANXESS şirketinde uygulama geliştirme bölümündeki Tepex uzmanı Philipp Genders “Hatırı sayılır derece mekanik strese maruz bırakılan ve aşırı derecede hafif komponentler için geliştirdiğimiz kompozit malzemelerimiz, son derece ince duvar kalınlıklarına olanak vermekten çok daha fazlasını yapıyor. Hatta yüksek derecede sağlamlığı ve sertliği ile gövdenin günlük kullanım için çok dayanıklı olmasına da yardımcı oluyor.” diye açıklama yaptı. “Ayrıca mat siyah karbon fiberler akıllı telefona gerçekten yüksek teknolojili bir görünüm kazandırıyor.” diye de ekledi.

Sağlam ancak hafif yapılar üretmeye yönelik gelişmiş özelliklerine rağmen, karbon fiberler elektromanyetik bir koruyucu gibi davranır. Bu, radyo sinyallerini engelledikleri ve sinyallerin geçmesine izin vermek yerine onları cihazın dış gövdesi etrafında dağıtan bir Faraday kafesi oluşturdukları anlamına gelir. Bu nedenle karbon fiber malzeme ile bağlantılı cihaz üretmek teknoloji endüstrisi tarafından imkansız olarak görülüyordu.

4 yıllık bir araştırma ve geliştirmenin ardından Carbon Mobile mühendisleri, bağlantılı cihazlar için karbon fiberin potansiyelini ortaya çıkarmak adına bir proses geliştirdiler. Patentli HyRECM (Telsiz Özellikli Hibrit Kompozit Malzeme) teknolojisi, karbon fiberleri RF sinyal geçirgenliğine sahip tamamlayıcı bir kompozit malzeme ile birleştirmektedir. Cihazların bağlantısını daha da hızlandırmak için, karbon fiber yapıya 3D baskılı iletken bir mürekkep entegre edilmiştir.

Sonuç olarak ilk “telsiz özellikli” karbon fiber fazlı malzeme elde edildi. Carbon 1 MK II‘de ilk kez uygulanan yeni teknoloji sayesinde, yalnızca inanılmaz derecede ince ve hafif olmakla kalmayıp aynı zamanda yüzde beşten daha az plastikten yapılmış sağlam bir karbon fiber bazlı gövde yapısı üretilebiliyor.

Bir Formula 1 otomobilinin taşıyıcı şasisi ile aynı yapı prensibini takip eden gövde, monokok veya “tek kabuk” olarak tasarlanmıştır.

Sonuç olarak, karbon fiber takviyeli plastiğin aşırı sertliği en iyi şekilde kullanılmış olur. Bu, akıllı telefonun ince duvar kalınlıkları ve düşük ağırlığa sahip olmasına önemli ölçüde katkıda bulunur ve ayrıca minyatürleştirmeyi sağlar. Bunun nedeni, muhafazanın içinde yer kaplayan hacimli bir takviye malzemesinin olmamasıdır.

Kaynak: composites.media

683 Kez Okundu

Nursima Yıldız

1996 yılında Ankara’da doğdum. 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Lisans dönemim sırasında Erasmus+ programı ile 1 dönem Polonya - Czestochowa Üniversite’sinde okudum. Şu anda da Roma Sapienza Üniversitesinde yüksek lisans yapmaktayım. Kimya sektöründe dünyada ne tür gelişmeler olduğunu daha yakından takip etmek ve bu gelişmelerle alakalı Türkçe kaynak oluşturmaya yardımcı olmak adına İnovatif Kimya Dergisi ekibinin bir üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum. Özellikle ilgi alanım olan malzeme bilimi hakkındaki haberleri paylaşacağım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!