Dünyanın İlk Yüzen Şehir Prototipi, Güney Kore’de Görücüye Çıktı

Dünyanın İlk Yüzen Şehir Prototipi Güney Kore'de Görücüye Çıktı

Yükselen deniz seviyelerinin oluşturduğu tehdide yanıt olarak, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı(BM-HABITAT), Kore Cumhuriyeti’nin Busan Metropol Şehri ve mavi teknoloji şirketi OCEANIX, dünyanın ilk prototip sürdürülebilir yüzen şehrini tanıtmıştır.

IPCC’nin Şubat ayındaki yakın tarihli bir raporu, “Deniz seviyesinin yükselmesi bazı küçük adalar ve bazı alçak kıyılar için varoluşsal bir tehdit oluşturuyor,” demiştir.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yürütülen iklim değişikliği ve bilgi portalı Climate.gov, küresel deniz seviyesinin 1880’den bu yana sekiz ila dokuz inç arttığına dikkat çekmiştir. Üstelik deniz seviyesindeki artışın üçte biri, son 25 yılda olmuştur.

Yüzen şehir OCEANIX Busan, iklimsel tehditlerle birleşen ciddi arazi kıtlığıyla karşı karşıya kalan kıyı şehirleri için çığır açan bir teknoloji sağlamayı amaçlamaktadır. Şehir, kendi gıdasını, enerjisini ve suyunu sağlayan “denizle birlikte yükselen sele dayanıklı bir altyapı” olmayı hedefleyen “dünyanın ilk prototip sürdürülebilir yüzen şehri” olarak hizmet edecektir.

Yüzen şehrin altı entegre sistemi vardır: Sıfır atık ve döngüsel sistemler, kapalı döngü su sistemleri, gıda, net sıfır enerji, yenilikçi hareketlilik ve kıyı habitatının yenilenmesi. Bu birbirine bağlı sistemler, yüzer ve çatıdaki fotovoltaik paneller aracılığıyla sahada gerekli operasyonel enerjinin %100’ünü üretecektir. Her mahalle kendi suyunu arıtacak ve yenileyecek, kaynakları azaltacak ve geri dönüştürecek ve yenilikçi kentsel tarım sağlayacaktır.

OCEANIX Busan, dünyanın ilk esnek ve sürdürülebilir bir yüzen topluluğun prototipidir. Birbirine bağlı mahalleler, 12.000 kişilik bir topluluğu barındırabilecek 6,3 hektarlık bir alana yayılmıştır.

12.000 sakini ve ziyaretçisi olan 3 platformdan oluşan bir topluluktan başlayarak, 20’den fazla platforma genişleme potansiyeline sahiptir. Yüzer platformlara, şehrin ihtiyaçlarına göre zamanla genişleyip daralabilen fotovoltaik paneller ve seralar içeren düzinelerce üretken uzak bölgeler eşlik ediyor.

Kıyı Şehirlerinin Ortaya Çıkan İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Tasarlanmıştır

Şehrin tasarımcısı, yüzen şehirler tasarlayan ve inşa eden ABD merkezli bir mavi teknoloji şirketi olan OCEANIX iken, BIG-Bjarke Ingels Group ve SAMOO (Samsung Grup) projenin baş mimarlarıydı.

“Bugün, iklim değişikliğinin ön saflarında yer alan tüm kıyı şehirleri ve ada ülkeleri için çok önemli bir kilometre taşıdır. OCEANIX Busan’ı teslim etme yolundayız ve yüzer altyapının, deniz seviyesinin yükselmesine uyum sağlarken okyanusa doğru genişlemenin sürdürülebilir yollarını arayan kıyı şehirleri için yeni araziler yaratabileceğini gösteriyoruz,” demiştir OCEANIX CEO’su Philipp Hofmann.

“Busan Metropol Şehri’nin başkanı olarak, ‘Geleceğin İlki’ inancına olan bağlılığımızı ciddiye alıyorum. Bu cesur fikrin prototipini oluşturan ve ölçeklendiren ilk kişi olmak için UN-Habitat ve OCEANIX ile güçlerimizi birleştirdik. Çünkü deniz seviyesinin yükselmesi ve bunun kıyı şehirleri üzerindeki yıkıcı etkisi karşısında ortak geleceğimiz tehlikededir,” demiştir Busan’ı yeşil bir akıllı şehre dönüştürmek ve World Expo 2030 için bir teklif başlatmak da dahil olmak üzere iddialı bir gündem belirleyen Park Heong-joon.

UN-Habitat Yetkili Müdürü Maimunah Mohd Sharif, “Bugünün sorunlarını dünün araçlarıyla çözemeyiz. Küresel zorluklara çözümler üretmemiz gerekiyor. Ancak bu inovasyon hamlesinde kapsayıcı ve eşitlikçi olalım ve kimseyi ve hiçbir yeri geride bırakmadığımızdan emin olalım,” demiştir.

“İklim değişikliğinin ön saflarında yer alan en savunmasız kıyı bölgeleri için bir çözüm tasarlarken, OCEANIX’in yeni modüler deniz mahalleleri, Busan’ın eski ve yeninin benzersiz bir şekilde yan yana gelmesiyle bilgilendirilen sürdürülebilir topluluklar için bir prototip olacaktır. BIG-Bjarke Ingels Group’un Kurucu ve Yaratıcı Direktörü Bjarke Ingels, “Şehir ve deniz kıyısı arasında bir bağlantı oluşturan OCEANIX Busan, bu ruhu deniz kıyısına taşıyacak,” demiştir.

Böyle bir başarıya ulaşmak heyecan verici olduğu kadar bu, korkutucudur. Ancak distopik film Water World’de insanların hayatta kalmaya çalıştığı topluluklara benzeyen bir şehirde yaşamak biraz da karamsardır.

Kaynak: interestingengineering.com

1.123 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!