Eski İlaçlar Koronavirüs Tedavisinde Kullanılabilir mi?

Eski İlaçlar Koronavirüs Tedavisinde Kullanılabilir miFotoğraf : SARS-CoV-2 konak hücre ile bağlanma anı. Kaynak: C&EN

Yeni bir virüs ortaya çıktığı zaman ilaç ve aşı geliştiricileri virüsü herhangi bir şekilde engelleyecek yolu bulmak için çalışmaya koyulmaktadırlar. İlaç keşif kampanyaları başlatılmakta, aşı geliştirme çabaları hızlandırılmakta ve herkes mümkün olan en kısa sürede kliniğe girmek için harekete geçmektedir.

SARS-CoV-2 olarak bilinen koronavirüs salgınında da durum farklı değildir. Şimdiden, mRNA tabanlı aşı çalışmasının Faz-1 aşaması Moderna tarafından tamamlanmıştır. Büyük ilaç şirketleri ve küçük biyoteknoloji merkezleri farklı tip aşılar üzerinde çalışmalarını sürdürmektedirler. Ancak ne kadar iyimser yaklaşır isek yaklaşalım, bir aşının ortaya çıkma süresi bir yıl ila 18 ay sürmektedir.

Bir salgına en hızlı yaklaşım, daha öncesinde kullanılmış var olan molekülleri yeni virüs için yeniden düzenlemektir. En potansiyel tedavi, 2014 Ebola salgını sırasında keşfedilen bir anti-viral olan Gilead Sciences’ın remdesivir’idir. Bu bileşik şimdiden, iki Çin’de ve iki Amerika’da olmak üzere, dört Faz-3 aşamasında COVID-19 sebebi ile gerçekleşen solunum yolu rahatsızlığı üzerinde denenmiştir. Gilead, bu çalışmalardan gelecek ilk verilerin Nisan ayında çıkmasını beklemektedir.

Amerikan Kimya Topluluğu (CAS) tarafından yayımlanan yeni araştırmada remdesivir ve diğer olası seçenekler değerlendirilmektedir. C&EN’i yayımlayan CAS, COVID-19’a karşı potansiyel aktiviteye sahip terapileri tanımlayabilmek adına küçük molekülleri, antikorları ve diğer terapötik sınıfları kapsayan patent ve dergi makalelerini taramıştır.

SARS-CoV-2, daha önceki salgınlardan sorumlu iki virüs olan Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ile aynı aileye aittir. Çünkü her üçü de yapısal olarak benzer proteinlere sahiptir. C&EN, CAS tarafından tanımlanan, bozmayı amaçladıkları viral yaşam döngüsünde araştırılabilecek küçük molekülleri bir araya getirmiştir.

Makaleyi görüntülemek için “COVID-19 ve İlişkili İnsan Koronavirüs Hastalıkları için Terapötik Ajanlar ve Aşılar Üzerinde Araştırma ve Geliştirme” buraya tıklayın.

Kaynak: acs.org

557 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!