Faiza Al-Kharafi
Faiza Al-Kharafi 1946 yılında, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Kuveyt’te dünyaya geldi. Lise eğitimini Al Merkab Lisesi’nde tamamladıktan sonra lisans eğitimi için Kahire’ye gitti ve lisans eğitimini buradaki Ain Shams Üniversitesi’nde 1967 yılında tamamladı. Ardından mastır ve doktora programlarını tamamlamak üzere Kuveyt Üniversitesi’ne geldi ve sırasıyla 1972 ve 1975 yıllarında bu programları tamamladı. Bu süreçte, Kuveyt Üniversitesi’ndeki ‘Korozyon ve Elektrokimya Laboratuvarı’nı da kurdu.
Al-Kharafi 1975-1981 yılları arasında Kuveyt Üniversitesi Kimya Bölümü’nde çalıştı. 1984 yılında Kimya Bölümü Başkanı oldu ve 1986-1989 yılları arasında Bilim Fakültesi Dekanlığı yaptı. Bu sırada 1987 yılında da Kuveyt Üniversitesi’nde Kimya Profesörü unvanına sahip oldu. 1993 yılında ise Kuveyt Üniversitesi Rektörü oldu. Bu ona ayrıca Orta Doğu’daki ilk kadın rektör sıfatını da kazandırmış oldu. 1993-2002 yılları arasında rektör olarak görevini sürdürdü. Bu görev süresince yılda 1.500 personel, 5000’den fazla çalışan ve 20.000’den fazla öğrenciden sorumluydu.
Al-Kharafi, motor soğutma sistemlerine korozyon etkisi, ham petrol damıtma üniteleri, ve yüksek sıcaklıktaki jeotermal sular, konuları üzerine çalışmalar yaptı. Bir elektrokimyacı olarak, alüminyum, bakır, platinyum, niyobyum, vanadyum, kadminyum, pirinç, kobalt ve hafif karbon çelik gibi maddelerin elektrokimyasal davranışları üzerine çalışmaları da oldu. Al-Kharafi ayrıca, benzenin yan ürün olarak çıkmadığı bir sistemle, benzin oktanın yükseltilmesine fayda sağlayan bir sınıf molibden esaslı katalizörün keşfi üzerine çalışmalarda da yer aldı.
Al-Kharafi, araştırmalarını sürdürdüğü yıllarda, ham petrol damıtım üniteleri, motor soğutma sistemleri, musluk suyu, yüksek sıcaklıktaki jeotermal sular, kirli suyun korozyonu ve kirlilik nedeniyle metal korozyonunun da dahil olduğu Kuveyt Devleti’nde yaygın olarak kullanılan sistemler ve yaşanan problemlere uzman görüşü belirterek yardımcı oldu.
1998 yılında Birleşmiş Milletler Üniversitesi Yönetim Kurulu’na katıldı. 2006 yılında, Kuveyt’te Amerikan İki Dil Okulu’nun (American Bilingual School) kurulmasına yardımcı oldu.
2005 yılında, Forbes dergisi tarafından, ” En Güçlü 100 Kadın – Orta Doğu’da İzlenmesi Gereken Kadın” seçildi. Uygulamalı Bilimler alanında, 2006 yılında Kuveyt Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca su arıtımı ve petrol endüstrisi için temel önem taşıyan bir problem olan korozyon üzerine yaptığı çalışmalarla da 2011 yılında L’Oreal-UNESCO Bilim Kadınları Ödülü’ne layık görüldü.
Şu an Dünya Bilim Akademisi’nde başkan yardımcılığı yapmakta ve Bilimde İlerleme için Kuveyt Vakfı’nın da yönetim kurulu üyesidir.
Bilim dünyasında bir figür olmasının yanı sıra, Al-Kharafi beş çocuk annesidir. Bir röportaj sırasında bu konuyla ilgili olarak, “Kadın araştırmacılar için en büyük zorluk, ilgilenilmesi gereken aile ile kariyer arasındaki dengeyi bulmaktır.” açıklamasını yapmıştır. Bu röportaj sırasında Al-Kharafi, bilim çevrelerindeki cinsiyet ayrımcılığının hâlâ var olduğunu ve bunun tüm dünyadaki kadın bilimsel araştırma görevlilerine daha fazla destek verilerek büyük ölçüde azaltılmasını umduğunu da belirtti.