Hennig Brand

Hennig Brand

Hennig Brand 1630 yılında Almanya’nın Hamburg kentinde doğdu. Gençliğinde cam işiyle uğraşmış Alman bir simyagerdir. Daha sonraları, simya felsefesinde bolca kendine yer bulan felsefe taşını bulmayı kendine amaç edinmiştir. Tüm hayatını ve servetini bu uğurda harcamıştır (Zengin ilk karısının ölümünden sonra, başka bir zengin kadınla evlenip çalışmalarına devam etmiştir). Bu düşünceye kendini bu kadar kaptırmasının nedeni ise, insanda altın olabileceğiydi. Altının soylu maden şeklinde tabir edilmesi sebebiyle, dünyada insandan daha soylu bir şey olamayacağını düşünerek, insan idrarından altın sentezlemek istemiştir. 1669 yılları civarlarında uğraştığı bu işlem sonucunda fosfor elementini keşfetmiştir. Bu gizli keşfini uzun süre sır olarak saklamış, çünkü altın sentezleme çalışmalarına fosfor üzerinden devam etmiştir. Tabi başaramamıştır.Fosfor , İnsanoğlunun ürünüdür ve zamanla azalmayan bir “yaşam gücü” ile parlıyor gibi görünür (ve daha önce keşfedilen Bologna Taşı gibi ışığa yeniden maruz kalmaya ihtiyaç duymaz).

Brand reçetesinde fosfor sentezini  aynen böyle tarif etmiştir : insan idrarını şurubumsu kıvama gelene kadar kaynamıştır. Daha sonra kırmızı bir yağ şeklinde damıtmıştır. Kalan karışımı, üst kısmı siyah süngerimsi, alt kısmı kristalli bir yapıya gelinceye kadar soğumaya bırakmıştır. Kristalli yapıyı atıp, kalan süngerimsi kısmı, kırmızı yağla karıştırmış ve 16 saat boyunca ısıtmıştır.  Sonra bir çeşit yağ elde etmıştir, en sonda da fosfora ulaşmıştır. Tabi altın bulamadığı için hayal kırıklığına uğramış olsa da, fosfor elementini keşfetmiş olması, onun simya tarihinde önemli bir isim haline getirmiştir.

Hennig Brand

Brand’ ın bu sentezi kimyasal olarak kısaca şöyle açıklanabilir. İdrar -Sodyum Fosfat halinde- fosfat iyonu ve karbon bazlı organik bileşikler içerir. Güçlü olarak ısıtıldığında, fostattaki oksijen, karbonla CO (karbonmonoksit) oluşturur ve geriye gaz halinde fosfor kalır. Fosfor 280 derecenin altında yoğunlaşır ve 44 derecenin altında da beyaz allotropu halinde katılaşabilir. Brand’ ın elde ettiği karışım bu şekilde açıklayabiliriz. Bu aynı temel reaksiyon günümüzde de sanayide kullanılmaktadır.

Brand’ın açtığı bu yolda, bundan sonraki yaklaşık 200 yıl boyunca, kimyacılar, elementleri ve onların bileşikleri hakkında pek çok bilgi sahibi olabilmişlerdir. Bu olay aslında simyacıların modern bilimin temellerini attığını göstermiştir.

Hakkında fazla bir bilgi bulunmamakla beraber 1669 yılında Fosforu bulan kişi olarak tanınmıştır ve bu bilgi net olmamakla beraber cam işcisi olarak çalışmakta iken Otuz Yıl Savaşlarında subay olarak görev yapmıştır. İki kere evlenmiştir.1710 yılında ölmüştür.

5.041 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!