Coenraad Johannes van Houten

Coenraad Johannes van Houten

Coenraad Johannes van Houten (15 Mart 1801, Amsterdam – 27 Mayıs 1887, Weesp), kokain kütlesinin alkalin tuzlarla işlenerek acı tadın giderilmesi ve kakao katılarının daha fazla suda çözünebilmesi için yaptığı çalışmalarla bilinen Hollanda’lı kimyager ve çikolata üreticisidir. Elde edilen ürüne halen “Hollanda usulü çikolata” denmektedir. Ayrıca kavrulmuş kakao çekirdeği yağını preslemek için bir yöntem getirmekle de ilgileniyordu, ancak bu aslında babasının icadıydı.

Baba ve Oğlu Van Houten

Coenraad van Houten, Casparus van Houten (1770-1858) ve Arnoldina Koster’in oğluydu. Babası, emekçiler tarafından açılan bir değirmeni 1815’te Amsterdam’da bir çikolata fabrikasına dönüştürdü. O sıralarda, kakao çekirdeği ince bir kütleye öğütüldü, daha sonra çikolatalı içecek yapmak için sütle karıştırıldı veyahut şeker, tarçın ve vanilya ilave edilerek çerez haline getirildi.

Kakao Presleri

1828’de Casparus van Houten Sr (ve genellikle oğlu değil), kavrulmuş kakao çekirdeklerinden elde edilen yağa sıkıştırmak için ucuz bir yöntem patentledi. Fasulyenin merkezi “uç” olarak bilinir ve doğal yağ olan yüzde 54 oranında kakao yağı içerir. Van Houten’in bir hidrolik pres makinesi, kakao yağının içeriğini neredeyse yarı yarıya azalttı. Bu, tüm çikolata ürünlerinin temeli haline gelecek olan kakao tozuna pulverize edilebilecek bir “pasta” yarattı.

Kakao tozu kullanımı sadece çikolata içecekleri çok daha kolay hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda tozun şeker ile birleştirilmesini ve daha sonra bugün tüketilen çikolata benzeri katı bir madde oluşturmak için kakao yağıyla karıştırılmasını da mümkün hale getirdi.

1838’de patent sona ererek başkalarına da kakao tozu üretme hakkı vermesiyle Van Houten’in yeni çikolata ürünleri yapmak için deney yapmasını sağladı. 1847 yılında İngiliz çikolatacı J. S. Fry & Sons, ilk çikolata çubuğunu üretti. Daha sonraki gelişmeler, Daniel Peter’ın 1875’te sütlü çikolatayı İsviçre’ye tanıtmasına ve Rodolphe Lindt’in 1879’da çikolata yapımı sürecine daha fazla karışmasına neden oldu.

Hollanda Usulü Çikolata

Coenraad Van Houten, tozu alkali tuzlarla (potasyum veya sodyum karbonatlar) muamele ederek tozun suyla daha kolay karışmasını sağlayarak daha da geliştirildi. Bugün, bu süreç “Dutching” olarak bilinir. Nihai ürünü, Hollanda çikolatası, koyu renkli ve hafif bir tada sahiptir.

Daha Sonraki Kariyeri

1835’de Coenraad van Houten, Groningen’den Hermina van Houten ile (ilişkisiz) evlendi. 1850’de üretimini Leiden’deki bir yel değirmeninden Weesp’teki buhar fabrikasına taşındı. O zamana kadar İngiltere, Fransa ve Almanya’ya çikolata ihraç ediyordu. 1866’da John Cadbury, Van Houten’den presi almak için Weesp’e gitti, ancak 1875 yılına kadar üretiminde kullanmadı.

1865’ten beri çalışan Coenraad’ın oğlu Casparus (c.1844 – 1901), pazarlama için bir hediye aldı ve şirketin büyümesine büyük katkıda bulundu. Van Houten’in reklamları, Avrupa ve ABD genelinde tramvaylarda bulunabiliyordu. 1899’un başlarında Van Houten, biraz çikolata yedikten sonra mucizevi bir şekilde iyileşen uykulu bir katibi tasvir eden bir ticari film hazırladı. Fabrika, nüfusu 19. yüzyılın ikinci yarısında ikiye katlanan Weesp kasabası için bir destekti. Casparus Jr, tanınmış mimar A. Salm (1857-1915) tarafından Weesp’de kendine ait 99 odalı bir Jugendstil villası inşa etmişti. İş 1897’de başladı ancak öldüğü yıl olan 1901 yılına kadar tamamlanmadı.

Van Houten şirketi 1962’de W.R. Grace’e satıldı ve Weesp fabrikaları 1971’de kapandı. 1990 yılında Almanya çikolata üreticisi Jacobs Suchard’dan Philip Morris’e kadar olan Van Houten markası halen kullanımdadır. Marka, şu anda Belçikalı bir şirket olan Baronie Group’un sahibi olduğu Stollwerck çikolata üretim şirketinin bir parçasıdır. 

Hollanda Usulü Çikolatanın Mirası

Hollandalı usulü kakao(Dutch process chocolate) genellikle bu şekilde işlenmemiş kakaoya üstün olduğu kabul edilmektedir. Buluşların birleşimi, baba ve oğlu van Houten’in on dokuzuncu yüzyıldaki kitlesel üretim ve çikolata tüketimine ya da bazılarına göre çikolata “demokratikleşmesine” yol açtı.

1.558 Kez Okundu

Rabiye Baştürk

6 kasım 1995 tarihinde Konya’da doğdu. İlköğretim ve orta öğretimini Konya’da, lise eğitimini Eskişehir Cemal Mümtaz Anadolu Öğretmen Lisesi’nde aldı. 2013 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni kazandı. Burada hazırlık okuduktan sonra Ankara Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Halen burada olup kimya mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir. Kimya alanındaki çeşitli kongre, konferans ve seminerlere katılarak sektörü yakından takip etmeye çalışmaktır. Özel ilgi alanları; nanoteknoloji, atık su arıtımı, kompozitler, ilaç ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Kendini geliştirmekle beraber öğrendiklerini diğer insanlarla paylaşma olanağı sunduğu için Haziran 2017’den beri İnovatif Kimya Dergisi’nde aktif olarak görev almaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!