Fındık Kabuğu Kanserin Şifası

Fındık Kabuğu Kanserin Şifası

Düzce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil Uğraş, beş yıldır yürütülen çalışmayla kemoterapi ilaçlarının etken maddesini fındık kabuğundan ayrıştırarak yerli ilaç sanayisine kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Düzce Üniversitesi(DÜ) Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim öncülüğünde 5 yıldır sürdürülen projeyle, fındık kabuklarında doğal olarak bulunan kemoterapi ilaçlarının etken maddesi ‘paklitakselin’ yerli ilaç sanayisine ve ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Fındığın ülkenin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olduğunu ve kavrulmuş fındıkla yıllık 1.5 milyar dolar ihracat geliri sağlandığını söyleyen Prof.Dr. Halil İbrahim, fındığın posası yanında kabuğunun da çok değerli olduğuna dikkati çekerek, yıllık ortalama 400-500 bin tonluk ürünün dünya üretiminin yüzde 70’ini kapsadığını hatırlattı.

Bu Madde Zehirdir

Her yıl yaklaşık 250 bin tonun üzerinde sert kabuk ve 500 bin tonun üzerinde ‘çotanak’ denilen, yumuşak kabuk atığının ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Uğraş, bunlardan yakıt olarak yararlanıldığını aktardı. Paklitakselin günlük tüketiminin kanseri önleyici özelliğinin bulunmadığını dile getiren Uğraş, doktorların bunu kemoterapi ilacı olarak önerdiğini söyledi. “Yanlış anlaşılmasın, bu maddenin kendisi zehirdir, yan etkileri de çok fazladır” diyen Uğraş, şöyle konuştu:
“Kanser hastaları dışında kullanılması büyük tehlikelere yol açacaktır. Bu ilacın bulunması, kaynakların değerlendirilmesi anlamında çok güzel örnektir. Bu ilaç, 1960’lı yılların başında ABD’de porsuk dediğimiz ağacın kabuğundan elde edilmiş. Fındık kabuğunda bulunması da bizim için ders niteliğinde çünkü bir bilim adamı fındığın bazı yemişler gibi bazı hastalıklara yakalanmadığını görüp, sebebini araştırırken bu maddenin varlığını tespit ediyor.”

Getirisi 1 Milyon Dolar

Bin ton fındık kabuğunda 4 ila 5 kilogram paklitaksel bulunduğunu hesapladıklarını anlatan Prof.Dr. Halil Uğraş, “Beş yıldır ülkemizin fındık yetişen bütün bölgelerinden numuneler aldık. Maddenin kendisi çok değerli. Fiyatlarına baktığımızda getirisi kilogram bazında 1 milyon dolardan başlıyor. Şu andaki çalışmalarımız doğrudan temel bilim ve endüstriyel üretim amaçlı olduğu için çalışmalarımızı elde ettiğimiz sonuçlar ışığında patent  başvurusuyla sonuçlandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Kaynak : milliyet.com.tr

864 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!