Fonksiyonel Gıdalar Nelerdir? Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Fonksiyonel gıdalar, besin değerlerinin ötesinde sağlık faydası sunan bileşenlerdir. Bazı türler, sağlığı iyileştirmek için tasarlanmış takviyeler veya diğer ek bileşenler içerir.

Fonksiyonel Gıda terimi, Japonya’da 1980’lerde devlet kurumlarının genel nüfusun sağlığını iyileştirmek için kanıtlanmış faydaları olan yiyecekleri onaylamaya başlamasıyla ortaya çıktı.

Bazı örnekler arasında vitaminler, mineraller, probiyotikler veya lif ile zenginleştirilmiş yiyecekler bulunur. Meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, tohumlar ve tahıllar gibi besin açısından zengin içerikler de genellikle fonksiyonel gıdalar olarak kabul edilir.

Örneğin yulaf, iltihabı azalttığı, bağışıklık fonksiyonunu geliştirdiği ve kalp sağlığını iyileştirdiği gösterilen beta glukan adı verilen bir tür lif içerir.

Benzer şekilde, meyve ve sebzeler, hastalıklara karşı korunmaya yardımcı ve faydalı bileşikler olan antioksidanlarca zengindir.

Fonksiyonel Gıda Örnekleri

Fonksiyonel gıdalar genellikle iki kategoriye ayrılır: geleneksel ve modifiye

Geleneksel gıdalar, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve kalp-sağlıklı yağlar gibi önemli besinler açısından zengin doğal, bütün gıda maddeleridir.

Modifiye edilmiş gıdalar ise bir gıdanın sağlık yararlarını artırmak için vitaminler, mineraller, probiyotikler veya lif gibi ek bileşenlerle takviye edilmiş gıda maddeleridir.

İşte geleneksel fonksiyonel gıdaların bazı örnekleri:

Meyveler: çilek, kivi, armut, şeftali, elma, portakal, muz

Sebzeler: brokoli, karnabahar, lahana, ıspanak, kabak

Fındık: badem, kaju fıstığı, antep fıstığı, macadamia fıstığı, Brezilya fıstığı

Tohumlar: chia tohumları, keten tohumları, kenevir tohumları, kabak çekirdeği

Baklagiller: siyah fasulye, nohut, lacivert fasulye, mercimek

Kepekli tahıllar: yulaf, arpa, karabuğday, kahverengi pirinç, kuskus

Deniz ürünleri: Somon, sardalye, hamsi, uskumru, morina

Fermente gıdalar: tempeh, kombucha, kimchi, kefir, lahana turşusu

Otlar ve baharatlar: zerdeçal, Tarçın, zencefil, acı biber

İçecekler: kahve, yeşil çay, siyah çay

Potansiyel Faydalar

Fonksiyonel gıdalar çeşitli potansiyel sağlık yararları ile ilişkilidir.

  • Besin eksikliklerini önleyebilir.

Fonksiyonel gıdalar, hastalığa karşı korunmaya yardımcı olabilecek önemli besinler sağlar. Birçoğu özellikle antioksidanlar bakımından zengindir. Bu moleküller, serbest radikaller olarak bilinen zararlı bileşikleri nötralize etmeye yardımcı olur, hücre hasarı, kalp hastalığı, kanser ve diyabet de dahil olmak üzere bazı kronik durumları önlemeye yardımcı olur.

Bazı fonksiyonel gıdalar ayrıca, enflamasyonu azalttığı, beyin fonksiyonunu arttırdığı ve kalp sağlığını arttırdığı gösterilen sağlıklı bir yağ türü olan omega-3 yağ asitlerinde de yüksektir.

Diğer tipler, daha iyi kan şekeri kontrolünü teşvik edebilen ve diyabet, obezite, kalp hastalığı ve inme gibi koşullara karşı koruyabilen lif bakımından zengindir. Lif ayrıca divertikülit, mide ülseri, hemoroid ve asit reflü gibi sindirim bozukluklarının önlenmesine yardımcı olabilir.

  • Uygun büyüme ve gelişmeyi teşvik edebilir

Bazı besinler bebeklerde ve çocuklarda uygun büyüme ve gelişme için gereklidir. Sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak çok çeşitli besin açısından zengin fonksiyonel yiyeceklerin tadını çıkarmak, beslenme ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmanıza yardımcı olabilir. Ek olarak, büyüme ve gelişme için önemli olan belirli besinlerle zenginleştirilmiş yiyecekleri dahil etmek yararlı olabilir.

Örneğin, tahıllar, tahıllar ve unlar genellikle fetal sağlık için gerekli olan folik asit gibi B vitaminleri ile güçlendirilir. Düşük folik asit seviyeleri, beyni, omuriliği veya omurgayı etkileyebilecek nöral tüp defektleri riskini artırabilir. Folik asit tüketiminin artmasının nöral tüp defektlerinin prevalansını %50-70 oranında azaltabileceği tahmin edilmektedir.

Fonksiyonel gıdalarda yaygın olarak bulunan diğer besinler, omega-3 yağ asitleri, demir, çinko, kalsiyum ve B12 vitamini de dahil olmak üzere büyüme ve gelişimde önemli bir rol oynamaktadır.

Kullanım açısından çok yönlü, sağlıklı bir diyet, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi besin açısından zengin bütün gıdalar da dahil olmak üzere çeşitli fonksiyonel gıdalar açısından zengin olmalıdır.

Bu gıdalar sadece vücudunuza ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda genel sağlığı da destekler.

Modifiye edilmiş, güçlendirilmiş fonksiyonel gıdalar da dengeli bir diyete sığabilir. Aslında, besin eksikliklerini önlemek için diyetinizdeki boşlukları doldurmanın yanı sıra vitaminler, mineraller, lif, kalp için sağlıklı olan yağlar veya probiyotikler gibi önemli besin alımınızı artırarak daha sağlıklı olmanıza yardımcı olabilirler.

Fonksiyonel gıdalar, çeşitli güçlü sağlık yararları ile ilişkili bir gıda kategorisidir. Sadece besin eksikliklerini önlemekle kalmaz, aynı zamanda hastalığa karşı korur ve uygun büyüme ve gelişmeyi teşvik ederler.

Çeşitli sağlıklı bütün yiyeceklerin tadını çıkarmanın yanı sıra, herhangi bir beslenme boşluğunu doldurmak ve daha sağlıklı bir yaşamı desteklemek için diyetinize daha fazla fonsiyonel gıdalar ekleyebilirsiniz.

Kaynak: healthline.com

1.397 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!