Japonya, 2030 Yılında Hidrojen’i En Büyük Enerji Kaynağı Yapmayı Hedefliyor
Japonya, 2030 yılına kadar hidrojen’i 30 tane nükleer reaktörün ürettiği kadar enerji üretebilecek bir enerji kaynağı yapmayı hedefliyor. Dünya küresel ısınmanın etkilerini önlemek için enerji üretiminde bir dönüşüm yaşarken Japonya bu hedefine ulaşmak amacıyla henüz erken aşamalarında olan ve karbon emisyonlarını azaltacak bir teknolojiyi geniş ölçekte kullanılabilir hale getirmek zorunda.
Japon hükümeti, karbon emisyonuna yol açmadan ve hidrojen kullanarak elektrik üretmeyi hedefleyen bu projeye 2 trilyon yen (19 milyar dolar) destek sağlayacak.
2030 yılına kadar 10 milyon ton hidrojen yakma hedefine ulaşmak için maliyetlerin büyük ölçüde azaltılmasının gerekeceği ve yalnızca su buharı yayan yakıtın yakılması için yaklaşık 10 kat daha yüksek bir maliyet çıkması bekleniyor. Ancak Reuters’a konuşan Japonya Endüstri Bakanlığı, bu konuyla ilgili henüz bir yorum yapamadı.
Japonya’nın daha önceden belirlediği “2050 yılında sıfır emisyon” hedefi ile de bu projenin aciliyeti ciddi derecede artmış oldu.
2011 yılında meydana gelen Fukuşima felaketinden sonra neredeyse bütün nükleer sektörünü kapatan Japonya, günümüzde karbon emisyonuna sebep olan kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara bağımlı durumda.
Ülkede hidrojen tedarik zinciri oluşturulmasını desteklemek amacıyla Toyota Motor Corp’un da dahil olduğu bir grup şirket tarafından Japon Hidrojen Birliği (Japan Hydrogen Association) kuruldu. Ağustos ayının sonu itibariyle bu organizasyona katılan şirketlerin sayısının 88’e ulaştığı kaydedildi. Liste içerisinde ülkenin en büyük arıtım şirketi olan Eneous Holdings Inc. Ve Mitsui & Co Ltd. de bulunmakta.
Kaynak: hydrocarbonprocessing.com