Genetik Mühendisliği için Çok Yönlü Bir Metot : Virüs Damgalama
Friedrich Miesher enstitüsünde Boton Roska ve Biyosistem bilimi ve mühendisliğinin ETH Zürih departmanından Daniel Muller önderliğindeki araştırma grubu bütün doku içine gen aktarımı yapılmasına izin veren bir yeni yöntem geliştirdiler.
Bu sadece beyin gibi organlarda bireysel hücre çalışmalarına yardım etmekte değil aynı zamanda yeni gen terapilerinede olanak sağlar. Onlarca yıldır bilim adamları virüsleri hücreler içindeki yeni genleri tanımlamada bir araç olarak kullandılar. Virüslerin farklı çeşitlerinden olan lentivirüs, herpes simplex virüs, ve salgı bezleriyle ilişkili virüsler genetik mühendisliğinde ve hücre birleşmelerinde kullanılabilirler. Ancak mevcut yöntemlerin hem temel araştırmaları hemde gen tedavi yaklaşımlarını sınırlandırması gibi dezavantajlarıda vardır. FMI’da grup lideri olan Botond Rosko: ‘’Bireysel hücreleri hedeflemek için geliştirilmiş yeni metodlar, çeşitli imkanlar sundu ama ne yazıkki onların hücre içinde uygulanabilirliliği kısıtlı veya onlar teknik bakımdan çok karmaşıklar. Bu yüzden Rajib Schubert ve Stuart Trenholm ‘virüs damgalama’ adıylada bilinen, hem in vivo hem in vitro koşullarda bir çeşit hücre tipi için kullanılabilen basit çok yönlü yeni bir method geliştirdiler.
Bu metodda, virüs ters olarak hedef hücrenin yakınına getirilen bir gönderim aracına bağlanır. DBSSE profesörü Daniel Muller:’’ Hücrenin yüzeydemi yoksa doku içindemi olduğuna bağlı olarak, bunu başarmak için hem mekanik hem de manyetik kuvvetler kullanıyoruz’’ demiştir. Yüzey hücreleri için korumasız bir virüs kullanılır: virüs, hedef hücre ile fiziksel temasa getirilen kör bir cam pipet ucuna bağlanır. Bir organ yada dokudaki hücreler için virüs korunmalıdır: virüs bir cam pipet içindeki manyetik nanopartiküllere bağlanır. Pipet ucu hedef hücrenin alanına ulaştığında nanopartiküller virüsü iletmek için manyetik kuvvetle pipet ucuna çekilir. Schubert: ‘’ Bu yöntemle, hücre kültürü, dokular, hayvanlar ve organoidlerdeki tek hücreleri enfekte etmiş olduk. Üstelik bu yöntemi beyin gibi karmaşık yapılarda başarıyla kullandık’’ demiştir. Buna ek olarak, tek bir hücrenin aynı anda yada farklı zamanlarda birden fazla virüsle enfekte edilebilmesi mümkündür. Virüs damgalama bilim adamlarının sadece biyomedikal araştırmalarda değil aynı zamanda gen terapisindede uygulanabilen, çok yönlü bir çözüm sunan, açıkça tanımlanmış hücrelerde, spesifik genlerin rolünü incelemelerini sağlar.
Kaynak : phys.org