Moleküler Haritalama Kolaylaştırıldı
Fotoğraf: ATM makinası üzerinde moleküllerin 3 boyutlu haritası. Bu harita derimizden, etkileştiğimiz cisimlere molekülleri nasıl transfer ettiğimizi ve birçok adli uygulamaya sahip olabilecek bilgileri sağladığımızı göstermektedir.
Cildiniz hergün gıdalardan, kozmetikten, terden gelen binlerce molekülle temasa girer. California Üniversitesi San Diego ve Avrupa moleküler biyoloji labaratuvarı (EMBL) araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir metod sayesinde, araştırmacılar herbir molekülün vücutta nerede olduğunu gösteren etkileşimli 3 boyutlu harita oluşturabilirler. Bu teknik 21 Aralıkta doğa protokollerinde yayınlandı. Bu üç boyutlu haritalamanın amacı çevremizdeki moleküllerin yanısıra bedenlerimiz ve cildimizdeki mikrobik topluluklar tarafından üretilen moleküllerin sağlığımızı nasıl etkilediğini daha iyi anlamaktır. Ekip önceden, iki gönüllünün cildindeki molekülleri haritalamak için bu yaklaşımı kullandığında, mevcut güneş kremi ve diğer hijyen ürünlerinin izlerini, kullandıkları günden 3 gün geçmesine rağmen buldular. 3D moleküler haritalama metodu UC San Diego Tıp fakültesi ve Skaggs Eczacılık Fakültesi Profesörü Pieter Dorrestein ve Almanya EMBL ekip lideri Theodorc Alexandrov ve onun ekibinin parlak buluşudur. Onlar numunelerin en iyi nasıl toplanacağını, kütle spektrometri kullanarak onların kimyasal yapısının nasıl en iyi tanımlanacağını ve analiz için nasıl harita yazılımının kurulacağını belirlediler. Adli tıptan, kozmetikten, ekoloji ve tarım gibi farklı alanlardan birçok meslektaşla görüşüldükten sonra, araştırmacılar 3D moleküler haritalama metodunu sezgisel yazılım ile birlikte adım adım bir tarife dönüştürdüler ve bunu küresel bilim camiası için erişilebilir hale getirdiler.
Fotoğraf: Moleküllerin biberiye bitkisi üzerinde 3D haritalaması. Biberiye bitkisinin alt kısmında yer alan yaşlı yapraklar daha fazla flavanoid cirsimaretin barındırır baş kısımda bulunan genç yapraklara göre. Bu gibi haritalar kullanarak, bilim adamları bitkilerde eski yapraklardan yeni yapraklara moleküllerin nasıl aktarıldığını veya bitkilerin strese karşı nasıl tepki verdiklerini inceleyebilir.
Kaynak : phys.org