Geri Dönüştürüldüğünde Orijinal Özelliklerini Koruyabilen Yeni Plastik Türü

Geri Dönüştürüldüğünde Orijinal Özelliklerini Koruyabilen Yeni Plastik TürüFotoğraf : MALDI-TOF MS ile topolojinin ve viskozitenin belirlenmesi. (A) MS spektrumu ve IMes ve BnOH tarafından üretilen doğrusal PBTL için teorik M tekrar birimi sayısına karşı kütle / yük oranı (m / z) grafiği. (B) MS spektrumu ve m / z değerlerinin grafiği. (C) BnOH ile ve BnOH olmadan IMes tarafından üretilen doğrusal (mavi çizgi) ve döngüsel (kırmızı çizgi) PBTL örneklerinin Mw’sine karşı içsel viskozitenin [η] çift logaritma (Mark-Houwink) grafikleri. Giriş: izole edilmiş döngüsel PBTL’nin görseli. Kaynak: Bilim Gelişmeleri (2020). DOI: 10.1126 / sciadv.abc0495

ABD, Çin ve Suudi Arabistan’dan araştırmacılardan oluşan ekip, geri dönüştürüldüğünde orijinal özelliklerini koruyabilen yeni tür plastik geliştirdi. Science Advances dergisinde yayınlanan makalede ekip, yeni plastiğin nasıl yapıldığını ve geri dönüştürülebilirlik açısından test edildiğinde ne kadar başarılı olduğundan bahsediyor.

Plastikler yıllar boyunca hafif, güçlü, gerektiğinde bükülebilir ve çeşitli uygulamalarda kullanılabilir olduğundan son derece arzu edilen modern bir gelişme olarak görülmüştür. Ancak plastiklerin olumsuz tarafı, iyi derecede geri dönüştürülmemeleri ve yok olmalarının çok uzun sürmesidir. Bu durum yıllar içinde milyonlarca ton plastik atığın çöplüklere ve sulara karışmasına sebep olmuştur.

Bilim insanları, eski plastiğin tüm avantajlarına sahip olan ancak aynı zamanda kolayca geri dönüştürülebilen yeni tür bir plastik geliştirmekte zorlanmıştır. Bu yeni gelişmede, araştırmacılar tam da ihtiyaca göre bir plastik geliştirdiklerini iddia ediyorlar.

Araştırmacılar, biyo bazlı bir olefin karboksilik asitten köprülü bir bisiklik tiyolakton monomeri hazırlayarak yeni plastiği geliştirdiler. Sonuç olarak, alışılagelmiş plastiklerin tüm özelliklerine sahip bir plastik geliştirilmiştir (PBTL olarak adlandırılıyor). Daha sonra, bir katalizör kullanarak 100 ° C’de kitle depolimerizasyonu gerçekleştirerek plastiklerini test ettiler.

Sonucu kanıtlamak içim yapılan test, PBTL’nin orijinal monomerine kadar parçalandığını gösterdi. Bu testi, oda sıcaklığında PBTL örneklerini (bir katalizör kullanarak) parçalayarak devam ettirdiler ve bir kez daha, numunenin orijinal monomere bölündüğü gösterildi.

Araştırma ekibi daha sonra her iki süreçten monomerleri kullanarak yeni PBTL grupları oluşturdu ve yeni plastiğin tekrar tekrar oluşturulabileceğini, parçalanabileceğini ve yeniden oluşturulabileceğini kanıtladı.

Araştırmacılar, sürecin sonsuza kadar tekrarlanabileceğini öne sürüyorlar. Ayrıca, yeni plastiklerinin, alışılagelmiş plastikler kullanılarak yapılan bir dizi ürünü yapmak için kullanılabileceğini ve çevreye karışan plastik miktarını büyük ölçüde azaltacağını ileri sürüyorlar.

Araştırmadaki tek uyarı, bu tür plastiklerin geri dönüştürülmeden önce diğer malzemelerden ayrılması gerektiğidir.

Kaynakça: phys.org

547 Kez Okundu

Dilara Küçükay

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Çeşitli internet sitelerinde bilimsel konularda makaleler yazdım ve çeviriler yaptım. Hem bilimsel gelişmelerden haberdar olmak ve insanları haberdar etmek hem de İngilizcemi geliştirmek için İnovatif Kimya Dergisi'nde ilgi alanlarım üzerinde çeviriler yapmaktayım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!