Geri Dönüştürülebilir Ürünler Tehlikeli Kimyasalların Gündelik Eşyalarda Ortaya Çıkmasına Yol Açıyor

Geri Dönüştürülebilir Ürünler Tehlikeli Kimyasalların Gündelik Eşyalarda Ortaya Çıkmasına Yol Açıyor

Fotoğraf : Çalışmayı gerçekleştiren Dr. Turner ve araştırmanın bir parçası olarak test edilen siyah plastikten mamüller.

Bu yazıda bahsedilen maddeler, laptop ve müzik sistemleri gibi cihazlara alev geciktirici ve pigmentler olarak uygulanan fakat yaşamlarının sonuna geldiklerinde bu ürünlerde kalan maddelerdir.

Plymouth Üniversitesi’ndeki bilim insanları, hurda elektrik cihazlarının yetersiz gruplandırılması ve siyah plastik için büyüyen talebin birleşmesinin bozulmuş materyallerin geri dönüştürülmüş olarak tanıtılmasına neden olduğunu göstermektedir.

Bu kısmen, siyah plastiklerin evsel atıkların yaklaşık% 15’ini oluşturmasından dolayıdır, bu atık malzeme, geleneksel plastik ayırma tesislerinde kullanılan siyah pigmentlerin yakın kızılötesi radyasyona olan düşük duyarlılığından dolayı kolayca geri dönüştürülebilir değildir.

Çalışma Uluslararası Çevre Dergisi’nde yayımlanmış ve üniversitede Çevre Bilimleri’ndeki bir doçent olan Dr Andrew Turner tarafından yürütülmüştür.

Turner, insan sağlığına bir tehdit oluşturmasının yanısıra çalışmanın bu ürünlerin çöp ya da mikroplastikler olarak yayılması yoluyla su ve kıyı yaşamı için potansiyel olarak zararlı etkileri olduğunu gösterdiğini söylemiştir.

Dr Turner bu araştırmada gıdayla temas halindeki cihazlar, depolama, giyinme, oyuncak, mücevher, ofis eşyaları ve yeni ve eski elektrikli ve elektronik cihazlar gibi 600’den fazla siyah plastik ürünündeki seviye aralığını değerlendirmek için XRF spektrometresi kullanmıştır.

Bromlu bileşikler formundaki bromür, alev geciktirici gibi elektrikli plastik cihazlarda kullanılmaktadır ve bunların içinde bir kontaminant olarak sıklıkla kurşuna rastlanır. Öte yandan her iki elemente de elektrikli olmayan siyah tüketici ürünlerinde yoğun olarak rastlanır.

Kokteyl karıştırıcıları, kıyafet askılıkları, çeşitli plastik takılar, bahçe sulama hortumları, parti süslemeleri dahil olmak üzere birçok üründe bromür konsantrasyonu potansiyel olarak elektrikli aletler için izin verilen seviyeleri aşar. Çesitli oyuncaklar, saklama kutuları ve ofis gereçleri gibi diğer ürünlerde de kurşun konsantrasyonu elektrikli aletler için izin verilen yasal seviyeleri aşar.

Mevcut çalışmadan bahsederken Dr Turner: “Genelde plastiklerin üretiminden ve kullanımından doğan bazı çevresel ve sağlık etkileri vardır, fakat siyah plastikler daha büyük risklere ve tehlikelere yol açmaktadır. Bu, elektrikli ve elektronik aletler ve gıda paketleme sektörlerinde üretim ve uygulamalar için gerekli zararlı katkı maddelerinin varlığı ile ilgili olarak siyah plastiklerin yetersiz bir şekilde sınıflandırılması ve ayrılmasından kaynaklanan teknik ve ekonomik sınırlamalardan kaynaklanmaktadır.

“Siyah plastikler görsel olarak memnun edici olabilir ama bu çalışmaya göre elektronik aletlerden plastiğin geri dönüştürülmesi, zararlı kimyasalları tüketici ürünleriyle karşı karşıya getirmektedir. Bu kesinlikle halkın görmeyi beklediği ya da istediği birşey değildir ve bunu açığa çıkaran çok az çalışma mevcuttur. Bu konuyu aydınlatmak için daha ileri bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır. Fakat geri dönüşüm sektörünün ardında siyah plastik tüketici ürünlerinin geri dönüşümünü arttırmak için ve geri dönüştürecek atıktan bu maddeleri ayırabilmek için bu zararlı maddeleri saptayabilmek için de artan bir inovasyona gereksinim vardır.”

Dr Turner’ın en son çalışması olan bu araştırma, gündelik ürünlerde toksik maddelerin varlığını incelemektedir. Kendisi önceden süslü içecek bardaklarının zararlı seviyelerde kurşun ve kadmiyum içerebildiğini, ikinci el oyuncaklarda kullanılan plastiğin genellikle uluslararası güvenlik yönetmeliklerini karşılamada başarısız olduğunu, oyun alanı boya kalemlerinin halk sağlığına olan potansiyel tehlikeyi azaltmak için daha yakından izlenmesi gerektiğini gösteren bir çalışma yürütmüştür.

Kaynak : sciencedaily.com

701 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!