Gübredeki belirsizlik üreticiyi endişelendiriyor

Buğday ve mısırda gübre zamanı geldi. Ancak bomba gerekçesiyle gelen gübre kısıtlamasında üretici ne yapacağını düşünüyor.

Bu ay itibariyle özellikle buğday, mısır gibi hububat ürünlerinin yetiştirilmesinde gübre kullanımı başlayacak. Ancak bomba yapımında kullanıldığı gerekçesiyle gübre kullanımına getirilen kısıtlama üreticiyi endişelendiriyor.

Bomba yapımında kullanıldığı gerekçesiyle kullanımı yasaklanmış olan nitratlı gübrelerle ilgili olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, twitter hesabından açıklama yaptı. Nitratlı gübrelerle ilgili yaptıkları patlama testlerinin sonucunda potasyum nitrat ve sodyum nitratı serbest bırakma kararı aldıklarını açıklayan Çelik, kalsiyum nitrat gübrelerinin kullanımını kontrollü bir şekilde sağlayacaklarını, amonyum nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımına ise izin verilmeyeceğini duyurdu.

Bomba yapımında kullanıldığı gerekçesi ile Bakanlar Kurulunun 26 Haziran 2016 tarihinde aldığı karar ile nitratlı gübrelerin dağıtımı ve kullanılması yasaklanmış, piyasadaki 400 bin ton gübre toplatılmıştı.

Kurak geçen eylül, ekim ve kasım aylarında gübre ihtiyacı fazla hissedilmezken, üreticinin bu ay itibariyle özellikle buğday, mısır gibi hububat ürünlerinde gübre ihtiyacı artmış durumda. Yasakların sürmesi durumunda ciddi bir kriz ve verim düşüşü bekleniyor.

Bakanın henüz resmi olmayan açıklamasının altında da bunun yattığı ifade ediliyor.

Yasak Ciddi Bir Krize Yol Açacaktı

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, dünyada ve Türkiye’de tarımda tüketilen gübrelerin neredeyse yüzde 99’unun kimyevi gübrelerden oluştuğunu, Türkiye’de toplam gübre tüketiminin 5.6 milyon ton olduğunu ve bunun yüzde 30-35’inin nitratlı gübrelerden oluştuğunu belirtti.

Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre yaygın olarak kullanılan 3 çeşit nitratlı gübre bulunuyor. yüzde 33 azot içeren amonyum nitrat, yüzde 26 azot içerikli kalsiyum nitrat ve yüzde 21 içerikli potasyum nitrat.

TÜBİTAK tarafından yapılan testler sonucu, yüzde 33 azot içerikli amonyum nitrat gübresinin patladığı üreticiler tarafından da belirtildiği için teste tabi tutulmadı.

Yüzde 26 azot içerikli nitratlı gübreler C4 kullanılarak test edildiğinde patlarken, yüzde 21 içerikli potasyum nitratlı gübrelerden ise sadece bir firmanın ürettiği gübre patlamadı.

Nitratlı Gübreler Şu An İçin Alternatifsiz

Bu gübrelerin yerine şu an için başka bir şey konulamadığını belirten Yıldırım, “Türkiye gübrede yüzde 95 civarında dışarıya bağımlı durumda. Ülkemizde gübre üretilse de hammaddenin tamamı dışarıdan geliyor” dedi. “Milli Tarım Projesi”nin açıklandığı günlerde Hükümet yetkililerinin, kimyevi gübre karşıtı söylemleri de olmuş ve kullanılmayacağını açıklamışlardı. Bununla ilgili olarak da Yıldırım, “Organik ve kompost gübre kullanılacak deniliyor, son yıllarda bunlar ve solucan gübresi üretimi ile ilgili çalışmalar var ancak bunların toplam piyasadaki payı yüzde birin bile altında. Mesela kompost gübre dedikleri kent atıklarından da üretiliyor İzmir’de Uzundere’de var. Ama onu bildiğim kadarıyla şu an işletemiyorlar bile” dedi.

Çiftçi Gübreyi Alabilecek mi?

Öte yandan çiftçiler şu ana kadar gübredeki yasağın kalkıp kalkmayacağını konuşurken yüzde 95 oranında dışarıya bağımlı olunan gübrenin fiyatı da önümüzdeki günlerin önemli gündem maddelerinden olacağa benziyor. Dövizdeki artış, gübre fiyatlarını dolayısıyla üretim maliyetlerini artırıyor. Çiftçi daha pahalıya gübre almak zorunda kalacak.

Kaynak : evrensel.net

621 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!