Güneş Enerjisi için İlk Ön Lisanslar Verildi

Güneş Enerjisi için İlk Ön Lisanslar Verildi

EPDK Başkanı Yılmaz, Türkiye’de ilk kez güneş enerji santrallerinden elektrik üretimi için ön lisans verdiklerini açıkladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye ‘de ilk kez güneş enerji santralleri (GES) için 2 yatırımcıya ön lisans verildiğini bildirdi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, EPDK’nın, Erzurum ve Elazığ’da kurulacak GES’ler için ilk ön lisansların verildiğini ve Şırnak bölgesinde yapılacak Silopi GES projesinin ön lisans işlemlerinin de birkaç gün içerisinde tamamlanacağını söyledi.

Elazığ ve Erzurum bölgeleri için Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) düzenlediği ilk yarışmanın mayıs ayında yapıldığını hatırlatan Yılmaz, ” Bugün bu yarışmalarda başarılı olan Solentegre ve Halk Enerji’nin projelerine ön lisanslarını vermekten mutluluk duyuyoruz. Böylece, Türkiye’de ilk kez güneş enerji santrallerinden elektrik üretimi için ön lisans verdik” diye konuştu.

Türkiye’de, güneş enerjisi için ilk başvuruların 2013 haziranda EPDK’ya yapıldığını hatırlatan Yılmaz, bu kapsamda ilan edilen 600 megavatlık kapasite için 7 bin 900 megavatın üzerinde başvuru geldiğini ifade etti.

Yılmaz, EPDK’da ihalesi tamamlanmış, bekleme sürecinde güneş enerji lisansı olmadığını belirterek, “9 bölgede 230 megavatlık kapasite için düzenlenecek ikinci yarışmaya 3 bin 22 megavatlık başvuruda bulunuldu. Yani bu bölgelerde ilan edilen kapasitesinin 13 katı daha fazla başvuru yapıldı” dedi.

EPDK’nın, ikinci yarışma için 186 başvurunun işlemlerini tamamlayarak TEAİŞ’a gönderdiğini anlatan Yılmaz, ilan edilen 11 il için de yarışmaların yapılacağını dile getirdi.

Güneş enerjisinde ilk ön lisansı alan yatırımcılardan Halk Enerji’nin Genel Müdürü Mustafa Atilla da yatırımlarını 2015 haziran ayında tamamlamayı planladıklarını kaydederek, Erzurum’da inşa edecekleri tesisin 4,9 megavat kurulu güce sahip olacağını ve yatırımlarında yerli malı kullanacaklarını ifade etti.

Güneş enerjisi yatırımları için ön lisansın soğuk bir iklim olduğu düşünülen Erzurum bölgesinden alınmasının Türkiye’nin her noktasının güneş enerjisi açısından yatırıma uygun olduğunun göstergesi olduğunu dile getiren Atilla, ön lisans sürecinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’da beklediklerinden daha az bürokrasi ile karşılaştıklarını anlattı.

Atilla, bölgede 6 milyon avroluk yatırım yapacaklarına dikkati çekerek, tesisin kendisini 8-9 yılda amorti edeceğini sözlerine ekledi.
Ön lisans alan diğer firma Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Akın da Elazığ bölgesine yaklaşık 8 milyon avroluk yatırımla 8 megavatlık bir GES inşaa edeceklerini söyledi.

Şirketlerinin yenilenebilir yatırımlara devam edeceğini vurgulayan Akın, “Süreçte kamu ile ilişkilerde bir sıkıntı yaşamadık. Hem EPDK, hem Bakanlık, hem de uzmanlar çok yardımcı oldu. Elazığ’daki yatırımımızı yaza kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Grup olarak güneş enerjisi yatırımlarımızı 100 megavata çıkarmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak : radikal.com.tr

711 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!