Pamuk ve Mısır Sapları Elektrik Olacak
Şanlıurfa’da kurulması planlanan biyokütle elektrik üretim santralinde pamuk ve mısır sapları kullanılarak elektrik üretilecek. Tesis kapsamında, yılda 7 bin saat çalışılarak, 60 bin sapın yakılması ile yıllık yaklaşık 35 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanıyor.
Kayen Delta Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, Şanlıurfa 2. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Biyokütle Elektrik Üretim Santrali kuracak.
Yatırım tutarının 9 milyon 375 bin lira olması öngörülen santralin kurulu gücü, 4,85 megavat olacak.
Proje için Şanlıurfa’nın seçilmesinde şehrin tarımsal faaliyetler açısından Türkiye’de yüksek bir potansiyele sahip olması etkili oldu.
Türkiye’deki tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 5’i Şanlıurfa sınırlarında yer alıyor. Bu sebeple, mısır ve pamuğun yanında, ayçiçeği sapı, buğday, çavdar sapları ve orman ürünleri il genelinde bol miktarda bulunuyor.
Projede hammadde olarak pamuk ve mısır sapları kullanılacak. Pamuk ve mısırların ekim ve hasat zamanları birbirine çok yakın sürelere denk geliyor.
Santralde, her yıl hasat sonrasında tarım arazisi üzerinde kalan tarımsal atıklar en yeni teknoloji ve mümkün olan en düşük emisyonlar ile yasal limitlerinin altında yakılıp, elektrik üretilmesi hedefleniyor.
Tesis kapsamında, yılda 7 bin saat çalışılarak, 60 bin sapın yakılması ile yıllık yaklaşık 35 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanıyor.
Üretilen elektrik, OSB Elektrik Dağıtım Merkezine nakledilerek TEİAŞ’a teslim edilecek.
Üretilmesi planlanan brüt elektriğin yüzde 3’ünün santralin yardımcı tesislerinin elektrik tüketimine harcanacak, geriye kalan yüzde 97’si satılacak.
Tesiste yalnızca devreye-alma (ilk ateşlemede) ve devreden-çıkarma süreçlerinde kullanılmak üzere pilot yakma sistemi kullanılacak. Bu sistemde yakıt olarak fuel-oilin tercih edilmesi planlanıyor.
Projenin ekonomik ömrü 49 yıl olarak öngörülüyor. Faaliyetin inşaat aşamasında 45, işletme aşamasında 20 kişi çalıştırılacak. Teknik ekip dışındaki personel, öncelikle çevre köylerden sağlanacak.
Biyokütle ile elektrik üretimi farklı bitkisel ürünlerin yakılması sonucu ortaya çıkan ısı ile elde ediliyor. Mısır, ayçiçeği sapları gibi tarım atıkları içindeki yanabilir maddeler, karbon, hidrojen ve potasyum gibi bazı metalik elementlerden oluşuyor. Yanma sonucu bu maddelerin kimyasal enerjisi, ısı enerjisine dönüşüyor ve oluşan yanmış gaz, çevrim suyunu ısıtıyor. Oluşan buhar ile türbin çevrilerek elektrik üretiliyor.
Kaynak : bugun.com.tr