Güneş Enerjisi Yardımıyla Hidrojen Üretimi

Güneş Enerjisi Yardımıyla Hidrojen Üretimi

Güneş enerjisini kullanarak hidrojen üretmek, yıllardır bilim insanlarının odak noktası olmuştur.

Araştırmacılar, su buharını absorblayabilen ve en temiz enerji kaynağı olan hidrojeni oluşturmak üzere suyu parçalayan bir boya geliştirdiler. Avustralya’daki RMIT Üniversitesi’nden gelen bu son başarı öyküsü, bir evin içinde boyalı bir duvarı enerji toplama ünitesi haline getirebilmektedir. RMIT,  boyanın bir yarı iletken olarak rol oynayan ve su atomlarının hidrojen ve oksijene parçalanmasını katalizleyen sentetik molibden-sülfit isminde yeni geliştirilmiş bir bileşik içerdiğini söyledi. Bu madde aynı zamanda gıda, ilaç ve elektronik ürünleri taze ve kuru tutmak üzere nemi absorblamak, için kullanılan silika jele benzer davranmaktadır.

RMIT’in lider araştırmacısı Dr. Torben Daeneke ‘’Bileşiğin titanyum oksit parçacıkları ile karışımının, güneş enerjisi ve nemli havadan hidrojen yakıtını üreten güneş ışığı absorblayıcı bir boyaya dönüştüğünü bulduk’’ dedi. Titanyum oksit, duvar boyalarında yaygın olarak kullanılan beyaz bir pigmenttir. Yani yeni malzemenin basit bir şekilde titanyum okside eklenmesi, tuğladan bir duvarı enerji toplayan ve yakıt üreten bir hale dönüştürebilmektedir.

Dr. Torben “Geliştirdiğimiz yeni ürünün büyük avantajları var” dedi. “Sistemi beslemek için temiz veya filtreli suya gerek yoktur. Havada su buharı bulunan, sudan uzak alanlarda bile yakıt üretilebilir.” Dr. Torben’in ekip arkadaşı, ünlü Profesör Kourosh Kalantar-zadeh, hidrojenin en temiz enerji kaynağı olduğunu ve fosil yakıtlara bir alternatif olarak konvansiyonel yanma motorlarının yanı sıra yakıt hücrelerinde de kullanılabileceğini söyledi.  Profesör; “Bu sistem, okyanusların yakınındaki çok kuru fakat sıcak iklimlerde de kullanılabilir. Deniz suyu sıcak güneş ışığı ile buharlaştırılır ve daha sonra buhar, yakıt üretmek için absorblanabilir. Bu olağanüstü bir düşüncedir- havadaki su buharı ve güneşten yakıt üretmek” şeklinde açıklamaktadır.

Bu konuda yapılan bir başka çalışmada ise Cambridge Üniversitesi’nden bir bilim insanı ekibi, biyokütleden hidrojen üretmek için güneş enerjisini kullanmanın bir yolunu geliştirdi. Üniversiteye göre yeni teknoloji, bir fotokatalitik dönüşüm işlemine dayanıyor – katalitik nanoparçacıklar biyokütlenin askıda kaldığı alkali suya eklendi. Daha sonra bu su laboratuvarda güneş ışığının görevini üstlenen bir ışığın önüne yerleştirildi.- Üniversite, çözeltinin ışığı absorblamak ve biyokütleyi gaz halindeki hidrojene dönüştürmek için elverişli olduğunu söyledi.

Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü’nden David Wakerley, Nature Energy’de yayınlanan yeni bir araştırma tezi üzerine şöyle söylemektedir: “Ham biyokütlenin içinde depolanan çok miktarda kimyasal enerji vardır, ancak arıtılmamıştır. Bu yüzden bir araba motoru gibi karmaşık makinelerde çalışmasını bekleyemezsiniz. Sistemimiz biyokütleyi oluşturan uzun, dağınık yapıları daha yararlı bir enerji olan hidrojen gazına dönüştürme yeteneğine sahiptir. Bir enerji kaynağı olarak güneş ışığını kullanarak bu dönüşümün gerçekleşmesini sağlayan katalizör ve çözeltiden oluşan özel bir kombinasyon tasarladık. Bunu yerinde uygularsak, sisteme organik madde ekleyebilir ve daha sonra güneşli bir gün olması koşuluyla hidrojen yakıtını üretebiliriz ” Ekip, deneylerde farklı biyokütle türlerini (tahta, kağıt ve yaprak) kullanmıştır.

Üniversite, bir Birleşik Krallık patent başvurusunun yapıldığını ve bazı ticari ortaklarla ise görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Kaynak : renewableenergyworld.com

5.359 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!