Güneş Enerjisini 20 Yıla Kadar Depolayabilen Jeneratör Görevi Görecek Ultra İnce Bir Çip Geliştirildi

Güneş Enerjisini 20 Yıla Kadar Depolayabilen Jeneratör Görevi Görecek Ultra İnce Bir Çip Geliştirildi

Enerji depolama sorunu yenilenebilir enerjinin geniş çaplı kullanımının önündeki en büyük engellerden biri olarak ön plana çıkıyor ve İsveçli bir araştırma ekibi bu problemin çözülmesinde ciddi bir adım attı. Güneş enerjisini 20 yıla kadar depolayabilen jeneratör görevi görecek ultra ince bir çip geliştirdiklerini açıkladılar. Bu durum gerçekleştiğinde, 10 yıl içerisinde elektrik faturalarını tarihe karıştabilir.

İsveç’teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi ve Çin’deki Şanghay Jiao Tong Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, moleküler güneş termal enerji depolaması (MOST) adı verilen bir sistem kullanarak, termoelektrik jeneratör görevi görecek ultra ince bir çip geliştirdi.

Mevsim veya Coğrafi Konum Farketmiyor

Araştırmayı yöneten Chalmers Kimya ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nde profesör olan Kasper Moth-Poulsen, “Bu, güneş enerjisinden elektrik üretmenin radikal olarak yeni bir yolu” dedi.

“Bu durum, hava şartları, günün her saati, mevsim veya coğrafi konumdan bağımsız olarak güneş enerjisini elektrik üretmek için kullanabileceğimiz anlamına geliyor.”

MOST sistemi, Güneş’in enerjisini yakalamak için güneş ışığına tepki veren özel olarak tasarlanmış bir molekül kullanır. İsveç’te güneş enerjisi ile yükledikten sonra Chalmers Üniversitesi, onu elektriğe dönüştürebilecekleri Şanghay’daki meslektaşlarına gönderdi.

Depolanmış Güneş Enerjisi

Chalmers Üniversitesi tarafından yayınlanan bir bildiride, “Aslında İsveç güneş ışığı dünyanın diğer ucuna gönderildi ve Çin’de elektriğe dönüştürüldü” dedi.

Araştırmacılar, teknolojinin, talep üzerine depolanmış güneş enerjisini kullanan ve aynı zamanda yenilenebilir ve emisyonsuz enerji üretimini dönüştürme potansiyelini elinde tutan kendi kendini şarj eden elektroniklere yol açabileceğini umuyorlar.

Dünya Çapında Büyük İlgi

Sistemin geniş ölçekte uygulanabilmesi için daha fazla araştırma ve geliştirme yapılması gerektiğini düşünen Chalmers Üniversitesi, ilk aşamasında sunulduğunda şimdiden “dünya çapında büyük ilgi” gördüğünü söyledi.

Chalmers Üniversitesi’nden Zhihang Wang, “Jeneratör, kulaklıklar, akıllı saatler ve telefonlar gibi elektronik cihazlara entegre edilebilecek ultra ince bir çiptir” dedi.

“Şimdiye kadar sadece küçük miktarlarda elektrik ürettik, ancak yeni sonuçlar konseptin gerçekten işe yaradığını gösteriyor. Çok umut verici görünüyor.”

Elektrik Faturalarının Sonu mu Geliyor?

Yapılacak birçok şey olmasına rağmen, araştırma ekibi, yatırımcıların teknolojiye artan ilgisinden dolayı on yıl içerisinde bu teknolojinin ticari olarak erişilebilir olabileceğine inanıyor. Durum böyle olunca elektrik faturalanın da on yıl içerisinde sonu geliyormuş gibi görünüyor.

Kaynak : karar.com

635 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!