Güney Kutbunda Aşırı Isınma

Güney Kutbunda Aşırı IsınmaAntartika merkezinde Dünya örneklemesi

Ohio Üniversitesi’nden profesör Ryan Fogt ve Ohio mezunu Kyle Clem tarafından yürütülen araştırmaya göre; Güney Kutbu son 30 yıldan aşkın süredir küresel ortalamanın üzerinde ısınmaktadır.

Fogt, Meteoroloji Profesörü ve  Scala Atmosferik Analiz  Laboratuvarı, ve Clem, uluslararası bilim insanı ekibiyle bir makalenin ortak yazarı, bulgularını “Nature Climate Change” dergisinde yayınladılar. Yayınlanan çalışmaya göre ısınma periyodu, doğal tropikal iklim çeşitliliği tarafından daha çok etkin ve sera gazındaki artış sebebiyle muhtemelen yoğunlaştı.

Clem, Yeni Zellanda’da Wellington Victoria Üniversitesi’nde iklim bilimcisi doktora sonrası araştırmacısı, çalışmanın baş yazarı ve Ohio Üniversitesi’nde hem lisansını  hemde yüksek lisansını tamamlayan Fogt  altında çalışmasını sürdürdü.

Clem, ” Hatırlayabildiğim kadarıyla hava durumu ve havanın gücünün öngörülemezliğinin büyüsünü anlamak için bir tutkum vardı.”  Clem ayrıca , ” Ryan ile çalışma sayesinde , Antartika ve Güney Yarımküre ikliminin her şeyini öğrendim özellikle Batı Antartika’nın nasıl ısındığını, buz tabakasının  nasıl inceldiğini ve küresel deniz seviyesinin artışına nasıl sebep olduğunu. Ayrıca en uç  bazı hava durumunun  tecrübelerini ve gezegen üzerindeki çeşitliliğini öğrendim. Antartika’nın sapa bölgeleri sebebiyle kıta hakkında çok az şey biliyoruz. Bu yüzden Antartika hakkında sürekli sürpriz ve öğrenecek yeni şeyler var.

Antartika iklimi yıl boyunca sıcaklıktaki en büyük sıcaklık aralığını sergiliyor, güçlü bölgesel zıtlıklarla beraber gezegendeki en yüksek sıcaklıklardan bazıları eğilim gösteriyor. Doğu Antartika’nın çoğunluğu ve Antartik Yarımada ısınmayı ve buz tabakasının incelmesini 20.yüzyılın sonları boyunca deneyimledi.  Önemli miktarda ısındığından beri ve 1980’lere kadar sürekli olarak Güney Kutbu soğudu. Bu eğilim doğal ve antropojenik iklim değişikliğinden etkilenir fakat her faktörün bireysel katkısı iyi anlaşılmadı.

Clem ve ekibi, Antartika’nın iç kısımlarında ısınmayı incelemek için iklim modellerinin yanı sıra Güney Kutbu’nda hava durumu verilerini analiz etti. 1989 ve 2018 yılları arasında Güney Kutbu, 30 yıldan fazla süredir her 10 yılda bir +0,6°C’lik oranda artışla 1.8°C ısındığını tespit etti.

Çalışma ayrıca, Antartika’nın iç kısmındaki güçlü ısınmada son 30 yılda dönencelerin daha çok etkisi olduğunu buldu. Özellikle Antartika ve Güney Atlantik’teki rüzgarları değiştiren Batı Pasifik Okyanusu’nda artan okyanus sıcaklıkları, Güney Kutbu’na sıcak hava gönderimini arttırdı. Çalışma sonucunda ekip, Antartika’nın sahil kıyıları boyunca atmosferik değişimin, Antartika’nın iç kısmındaki iklim anormalliklerine sebep olan önemli bir mekanizma olduğunu ileri sürdü.

Clem ve Fogt, bu ısınmanın tek başına doğal iklim değişiminin sonucu olması muhtemel olmayan eğilim olduğunu öne sürdü. Antartika ikliminde büyük tropikal iklim işaretinin üzerinde eklenen antropojenik ısınmanın etkilerin vurgulanması dünya çapında en güçlü ısınma eğilimlerinden biri haline getirmek için çalıştı.

Fogt, ” En başından beri, Kyle ve ben birlikte çok iyi çalıştık ve bireysel olmaktansa daha çok bir takım olmayı başardık” dedi ve ” 2013’ten beri her yıl, devam eden iş birliğimiz olan yıllık İklim Durumu raporlarını birlikte yayınlıyoruz. Bu proje üzerinde her yıl birlikte yaptığımız çalışmamız, Güney Kutbu’ndaki ısınmayı belgeleyen bu yayına sebep oldu. Ne yazık ki benim için en önemlisi ben ve ailem Kyle’ı en yakın arkadaşlarımızdan biri olarak görmekten onur duyuyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak : sciencedaily.com

534 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!