Gürültüyle hidrojen enerjisi üretilebilir mi ?

gurultuyle hidrojen enerjisi uretilebilir mi

Günümüzde artık giderek fosil kaynaklı atıkların azalması ile enerjiye gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyulacağı ortadadır.

Bazı alternatif olacak güvenilir, temiz, ucuz ve ekonomik enerji kaynağı bulmak gerekmektedir.

Birçok dünya ülkesinde yenilebilir enerji kaynakları olan; rüzgar, jeotermal, güneş enerjisi gibi kaynaklar için faydalanmak üzere çalışmalar yapılmaktadır. Çevreye zarar vermeyen bu enerji kaynakları; ısı, mekanik ve elektrik gibi enerjilere dönüşüm sağlanarak tüketilmesi sağlanmaktadır.

Gürültü ile elde edilecek enerji yenilebilir enerjiye göre daha az olmaktadır. Ancak faydalanamayan bir enerji olması ile tasarruf sağlanmasına etken olacaktır.

Gürültü ses dalgalarından oluşan, hava moleküllerinin basınç farklılıklarından doğan bir oluşumdur. Ses dalgalarının havadaki moleküller sayesinde iletilirken yaklaşması ve uzaklaşmasıyla azalır ya da fazlalaşır. Ses dalgalarının hareketi sonucu oluşması gürültünün bir mekanik enerji oluşturduğu söylenebilir.

Ses dalgalarının kullanılmasını keşfeden insan; telefon ve mikrofon gibi icatlar oluşturmuş. Ancak bu durum sadece ses dalgaları ses enerjisi seviyesinde kalarak gürültüden yararlanma şekline dönüştürülmemiştir. Gürültü; ulaşımda, konser alanlarında, endüstride, sanayide, statlarda ve evlerde gibi birçok alanda oluşmaktadır ama faydalanma sağlanmamaktadır.

Gürültünün enerji olarak kullanılması için başka bir enerjiye dönüştürülmesi düşünülmüştür. Alternatif akım karakterine uyması nedeniyle, gürültüden elektrik enerjisi üretilmeye çalışılarak düzenekler kurulmuştur. Alternatif akım ve ses dalgaları benzerliği ile laboratuar koşullarında elektrik enerjisi elde edilerek bu akımla 6 tane gece lambası yakılması sağlanmıştır. Ayrıca; elde edilen elektrik enerjisiyle elektroliz ile suyun elektroliz edilmesi için kullanılmış ve su ile hidrojen üretiminin gerçekleşmesi sağlanmıştır.

Dünyada artan enerji ihtiyacının hidrojen enerjisiyle sağlanması yolunda bilim adamları bunu kabul etmişlerdir. Ekolojik dengeyi bozmayan, ucuz, ekonomik ve kesintisiz olacağı konusunda fikir birliğine varmışlardır.,

Kendi gürültüsüyle şarj olan bir otomobil, televizyon gürültüsü ile şarj olan cep telefonları, otobanlarda oluşan gürültü ile elektrik kullanılması gibi birçok alternatif oluşması oldukça önemli bir etki yaratacaktır. Fosil yakıtların tükenmesi ve enerji açığının artması nedeniyle özellikle hidrojen enerjisinin bir şekilde oluşmasını sağlamak için acil olarak çalışmalar yürütülmelidir.

Kaynak : ogunhaber.com
4.379 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!