Hardal Bitkisi Bazlı Jet Yakıtı Karbon Emisyonlarını Yüzde 68 Düşürebilir

Hardal Bitkisi Bazlı Jet Yakıtı Karbon Emisyonlarını Yüzde 68 Düşürebilir

Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre hardal bitkisi yardımıyla üretilen jet yakıtı, uçaklar sebebiyle oluşan karbon emisyonlarını %68 düşürerek iklim değişiklikleri ile mücadeleye katkı sağlayabilir.

Havacılık endüstrisi bugün yaşadığımız dünyanın en gerekli sektörlerinden biridir. Ancak petrol bazlı fosil yakıtlar sebebiyle oluşan emisyonlar, bu sektörün çevre üzerinde önemli etkilerinin olmasını sağlıyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre jet yakıtı (SAF) sebebiyle oluşan emisyonlar bitki bazlı yakıtların yardımıyla %68 azaltılabilir. Bu bitkilerden en etkili olanı ise Brassica Carinata isimli hardal bitkisi. Ayrıca, bu bitkiden üretilen yakıtın petrol bazlı yakıtlardan çok daha uygun maliyetli olabileceği belirtiliyor.

Georgia Üniversitesi’nden Puneet Dwivedi bununla ilgili, “Hammadde tedariki güvence altına alabilir ve uygun ekonomik teşvikleri sağlayabilirsek potansiyel olarak Güney Amerika’da hardal bitkisi bazlı yakıt üretebiliriz. Carinata (hardal bitkisi) bazlı SAF, ekonomik fırsatlar yaratabilir ve havacılık sebebiyle oluşan karbon emisyonlarını azaltabilir.”

Daha önce yayınlanan raporlara göre 2018’de küresel karbon emisyonunun yaklaşık %2,4’ü havacılık sektöründen kaynaklandı ve iklim değişikliklerine %3.5’lik bir katkı oluşturdu. Bu sayılar çok fazla görünmese de çok hızlı bir şekilde yükseliyor ve gezegen üzerinde yıkıcı sonuçlar oluşturma ihtimali büyüyor.

Hardal Bitkisi Bazlı Jet Yakıtı Karbon Emisyonlarını Yüzde 68 Düşürebilir

2012’de Denenmişti

Ancak biyoyakıtlara geçme hakkında birçok soru da bulunuyor. Önemli gıda mahsullerinin yerinden edilmesi ihtimali, yeterli miktarda yakıt mahsülü yetiştirilmesinin mümkün olup olmadığı, biyoyaktıların nerelerde, nasıl yetiştirileceği bu sorular arasında yer alıyor.

Buna ek olarak, hardal bazlı bir yakıt üretme fikri yeni bir fikir değil. 2012 yılında bir tür Carinata bazlı ilk jet uçuşu başarıyla denenmiş, ancak yakıtın maliyetinin geleneksel yakıttan daha fazla olduğu ortaya çıkmıştı.

Maliyet Düşebilir, Karbon Emisyonları Azaltılabilir

Dwivedi ve ekibinin yeni çalışması da bu yakıtın uygulanabilir olmasının kanıtlanmasından ziyade, tam olarak ne kadar maliyete mal olacağını ve emisyonları ne derecede azaltacağını ortaya çıkarmak içindi. Araştırma sonucunda; Carinata tabanlı yakıtın maliyetinin litre başına 0.12 ila 0.66 dolar arasında olacağı bulundu. Geleneksel yakıtta ise bu miktar, 0,85 ila 1,28 dolar olarak belirlendi.

Dwivedi’ye göre Carinata bitkisinin Güney Amerika bölgelerinde üretilmesi maliyeti düşürecek ve yeteri kadar üretilmesini sağlayacak. Buna ek olarak da karbon emisyonlarında %68’lik bir düşüş oluşturacak:

“Havacılık sektörüne sürdürebilir bir alternatif sağlamak için daha fazla araştırma yapmayı dört gözle bekliyorum. Carinata, emisyonları önemli derecede düşürerek iklim değişikliklerinin etkilerini azaltma ve havacılık endüstrisi için çok önemli bir unsur olma potansiyeline sahip.”

Kaynak : donanimhaber.com

529 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!