Antibakteriyel özelliğini kaybetmeyen kumaş

antibakteriyel ozelligini kaybetmeyen kumas

İzmirli lise öğrencisi, kaza geçiren babaannesinin yaralarında kullanılan anti bakteriyel kumaşların bir kez  kullanıldıktan sonra çöpe atılmasından etkilenerek “antibakteriyel özelliğini kaybetmeyen  kumaş” geliştirdi.

Özel bir lisenin 10. sınıf öğrencisi Serra Doğanata’nın babaannesi 2 yıl önce kaza geçirdi. Serra Doğanata, babaannesinin açık yaraları mikroorganizmalardan korumak için kullandığı antibakteriyel kumaşların “kullan-at” olmasından rahatsızlık duyarak, antibakteriyel özelliğini kaybetmeyen kumaş üzerinde çalışmaya başladı.

Ege Üniversetisi Fen Fakültesi’nin biyoteknoloji laboratuvarında çalışmalar yürüten Doğanata, “daha önce denenmemiş” bir yöntemle antibiyotik maddeyi kumaşa bağladı.

Babaannesinin yaralarında kullanılan antibakteriyel kumaşların bir kez kullanıldıktan sonra çöpe atılmasından etkilenen lise öğrencisi, “antibakteriyel özelliğini kaybetmeyen kumaş” geliştirdi – Lise öğrencisi Doğanata: “Antibiyotiği kumaşa kimyasal yöntemle bağladık. Kumaşı tekrar tekrar yıkadık, kumaşın etkisinin geçmediğini gördük” – Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akkaya: “Dünyadaki ürünleri incelediğinizde antibakteriyel özelliğini sürekli koruyan ürünler yok, çalışmanın özgün kısmı bu”

Doğanata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geniş bir kullanım alanı olan antibakteriyel kumaşların, bakterilerden koruma özelliğini yıkama sonrası kaybettiğini, bu durumun hem maliyeti artırdığını, hem de kullanıcının işini zorlaştırdığını ifade etti.

Kumaşla antibiyotiği kalıcı bir şekilde birbirine bağlamak için  kimyasal bağlanma yöntemini denemeye karar verdiğini anlatan Doğanata, “Kimyasal bağ güçlü bir bağ olduğu için etkisi geçmiyor. Kumaşı kimyasal bağ için modifiye ettikten sonra antibiyotiği kumaşın üzerine kimyasal yöntemle bağladım. Testler yaptık. Kumaşı tekrar tekrar yıkadık, kumaşın etkisinin geçmediğini gördük” diye konuştu.

Doğanata’nın yöntemi hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Akkaya, yapılan literatür taramasında mevcut tekstil malzemelerinin antibakteriyel özelliklerinin geçici olduğunu gördüklerini aktararak, “Dünyadaki ürünleri incelediğinizde antibakteriyel özelliğini sürekli koruyan ürünler yok, çalışmanın özgün kısmı bu” dedi.

Akkaya, mevcut yöntemde kumaşlara antibakteriyel özellik sağlayan molekül emdirildiğini, ancak Serra’nın farklı bir yöntemi kullandığını sözlerine ekledi.

– “Patent başvurusu yapıldı”

Okulun projelerden sorumlu idarecisi Ümit Karademir ise özelliğini yitirmeyen antibakteriyel kumaş çalışmasıyla ilgili patent başvurusu yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Antibakteriyel kumaşların kullanım alanları çok geniş. En başta hastaneler… Yatalak hastalar, uzun süre yatan hastalar, günlerce banyo imkanı bulamayan askerler, gemi görevlileri gibi aylar süren yolculuklar yapanlar, çok terleyen sporcular… İnsanların kullanımı için, sanayiye uygulanması konusunda tekstilcilerden ilgi bekliyoruz.”

Kaynak : biyokimyadoktoru.com

1.485 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!