Havadan Karbondioksit Ayrışımı için Gelişmiş Gaz Ayırma Membranları

Havadan Karbondioksit Ayrışımı için Gelişmiş Gaz Ayırma Membranları

Fotoğraf : Bu çalışmada Kyushu Üniversitesi’nden, ve Nanomembran tek. ınc. Japonya’daki araştırmacılar hava ayrışması ile karbondioksit bertarafı için gaz ayırma membranlarını öneriyorlar.

12CNER Kyushu Üniversitesindeki araştırmacılar havadan karbondioksit ekstraksiyonu için gelişmiş gaz ayırma membranlarını öneriyorlar.

Toplumdaki en önemli sorun ; sera gazlarının atmosfere emisyonu (yayılımı) ile oluşan iklim değişikliğidir. Küresel ısınmanın hızlanması, orman yangınlarına, sele, fırtınalara ve yıkıcı sıcak hava dalgalarına sebep olur.  İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin sonucu olarak, teknolojik çözümler ile mevcut CO2 trajedisi tersine çevirilebilir.

C02 ‘nin direkt bertarafı (DAC ) hükümetler arası iklim değişimi paneli (IPCC) tarafından önerilen ve havayı 1.5°C daha soğuk tutması beklenen, negatif emisyon tekniklerinden  biridir. Sözde eski ya da geçmiş emisyonların azaltılması ya da bitirilmesi için DAC teknolojilerinin daha verimli hale gelmesi gereklidir.  Atmosferdeki C02 içeriğinin azaltılışı, mevcut küresel emisyonları ile karşılaştırılabilecek büyük miktarlarda C02 ‘nin ekstraksiyonu ile mümkün hale gelebilir. Şimdiki DAC teknolojiler

i temelde C02’nin çözeltide tutulduğu veya yüksek CO2 afinitesi olan bileşikler ile kaplı, gözenekli katıların yüzeyinde tutulduğu sorbent bazlı sistemlerdir. Bu prosesler şu anda oldukça pahalı olsa da bu fiyatların  teknoloji geliştikçe düşmesi beklenmektedir.

Membranın CO2 ayırma potansiyeli iyi belgelenmiş ve endüstriyel prosesler için yararlılığı kanıtlanmıştır. Ne yazık ki , verimi DAC’ın pratik operasyonundan daha az tatmin edicidir.

Uluslararası Karbo- Nötral Enerji araştırma enstitüsünün (12CNER) son calışmasında, Kyushu Üniversitesi ve Japonya’ daki Nano Membran teknolojileri inc. , organik polimer membranların son teknoloji  performansından istifade ederek,  membran bazlı DAC potansiyelini tartıştı. Proses simülasyonunu temel alarak,  m-DAC’ın hedeflenen performansa ulaşması büyük miktarda enerji harcamaları ile mümkün olabilir. Çok aşamalı ayırma prosesi için havadaki karbondioksit miktarının %0,04 -40 arası bir orana, ön işlemler ile getirilmelidir. Bu simülasyonda gösterilmiştir. Gelişmiş karbondioksit  dönüşümlü membranların ,  bu olasılığı sürekli bir karbondioksit ekonomisini başlatmaya vesile olacağı düşünülüyor. Bu  bulguya dayanarak Kyushu Üniversitesi ekibi, hükümet destekli bir Moonshot Arge programı başlattı. (Program yöneticisi : Dr. Shingenori Fujikawa). Bu programda ama hedef ,  membranlar tarafından atmosferden direkt olarak C02 bertarafı ve onu değerli malzemelere dönüştürebilmektir.

Kaynak : scitechdaily.com

791 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!