Henry Eyring
Henry Eyring (20 Şubat 1901, Colonia Juárez, Chihuahua – 26 Aralık 1981, Salt Lake City, Utah), Meksika’da doğmuş olan Amerikalı teorik kimyacıydı ve birincil katkısı kimyasal tepkime oranları ve ara bağların araştırılmasıydı.
Üretken bir yazar, 600’den fazla bilimsel makale, on bilimsel kitap ve bilim ve din konusunda birkaç kitap yazdı. 1980’de Kimyada Kurt Ödülü ve 1966’da Ulusal Mutlak Hız Teorisi veya Geçiş halini kimyasal reaksiyonlar teorisini geliştirmek için 1966’da Ulusal Bilim Madalyası, 20. yüzyılın en önemli kimyalarından biri olmuştur.
Diğer bazı kimyagerler daha sonra Eyring’in teorisine dayanan Nobel ödülünü aldı ve Nobel ödülünü almadaki başarısızlığı birçok kişiye sürpriz oldu. Kraliyet İsveç Bilimler Akademisi, Eyring’in teorisini, Nobel’i ödüllendirmek için çok geç olana kadar anlamıyordu; Akademi, 1977’de kısmi tazminat olarak kendisine Berzelius Madalyası verdi. Sterling McMurrin, Nobel Ödülü’nü alması gerektiğine inandı, ancak onun dinden dolayı ödüllendirilmedi. Sıklıkla İsveç Akademisi, dini önyargı nedeniyle ödüle layık olan bireyleri inkâr etmekle suçlanıyor. Einstein ve Goudsmit’in Yahudi olduğu için Albert Einstein’ın Özel ve Genel Relativite ile George E. Uhlenbeck ve Samuel A. Goudsmit’in ikincilik ödülü için ikinci bir ödül vermediği iddia edilmiştir.
Eyring ayrıca 1963’te Amerikan Kimya Derneği başkanı ve 1965’te Bilimin Gelişimi Derneği seçildi.
Üçüncü kuşak Mormon olan Eyring, hayatının ilk 11 yılında Chihuahua a Mormon kolonisi olan Colonia Juárez’de bir sığır çiftliğinde yetiştirildi. Temmuz 1912’de, Eylüler ve yaklaşık 4,200 diğer göçmen Meksika Devrimi sırasında şiddetli isyancılar tarafından Meksika dışına sürüldü ve El Paso, Teksas’a taşındı. El Paso’da yaklaşık bir yıl yaşadıktan sonra, Eyüp, Henry’nin liseyi bitirdiği ve matematik ve fen bilimleri için özel bir yetenek gösterdiği Pima, Arizona’ya taşındı.
Eyring ayrıca Arizona’daki Thatcher’daki Gila Akademisi’nde eğitim gördü, şimdi Doğu Arizona Koleji, ana binanın önündeki sütunlardan birinin hala kayınbiraderi olan Spencer W. Kimball ile birlikte ismini taşıyor. Son Zaman Azizler İsa Mesih Kilisesi’nin başkanı ve peygamber.
Eyring’in babası, son resmi ana akım LDS (son günlerde İsa’nın Mesih’i İsa) idi ve çok eşliliği uygulamaya başladı. 1954’e kadar iki karısının öldüğü zamana kadar yaptı.
1919’a kadar Eyring, Arizona Üniversitesi’ne madencilik mühendisliği, metalurji ve kimya dalında dereceler aldığı bir devlet bursu aldı. Ardından, 1927 yılında California Üniversitesi, Berkeley Üniversitesi’nden Kimya dalında doktora derecesini almaya hak kazandı. Bu tezde: Elementlerin ve Bileşiklerin Alfa Parçacıklarının İyonizasyon ve Güç Durdurulması başlıklı bir tez çalışması.
Doktora tezini inceledikten sonra, Princeton Üniversitesi 1931 yılında Eyring’i eğitmen olarak işe aldı. 1946’ya kadar Princeton’daki çalışmalarına devam etti. Utah Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitiminin dekanı olarak teklif edildi. Utah Üniversitesi kampüsündeki kimya binası şu anda onun şerefindedir.
Karısı Mildred Bennion ile üç oğlu vardı. En eski, Edward M. “Ted” Eyring, Utah Üniversitesi’nde kimya profesörüdür. Henry B. Eyring şu anda (2010) Son Zaman Azizleri (LDS) İsa Mesih Kilisesi’nin İlk Başkanlığı Birinci Danışmanı. Harden B. Eyring, Utah Eyaleti için bir yüksek öğretim yöneticisidir.
Ödüller
AAAS Newcomb Cleveland Ödülü (1932)
Reoloji Derneği Bingham Madalyası (1949)
Fiziksel Kimya Peter Debye Ödülü (1964)
Irving Langmuir Ödülü (1967)
Linus Pauling Ödülü (1969)
Franklin Enstitüsü’nden Elliott Cresson Madalyası (1969)
T. W. Richards Madalyası (1975)
Priestley Madalyası (1975)
Berzelius Madalyası (1979)
Kurt Ödülü (1980)
Uluslararası Kuantum Moleküler Bilimler Akademisi Üyesi
Bilimsel Yayınlar: Kitaplar
Henry Eyring, aşağıdaki kitapları veya dergileri yazar, birlikte yazar veya düzenler:
Virüs teoremini içeren genelleştirilmiş bir plastiklik teorisi
Kemisorpsiyon ve katalizde aktif kompleks
Elmasların kaynağı, olası sentezi ve fiziksel özellikleri üzerine bir inceleme
Fiziksel Kimya Yıllık İnceleme
Temel kimyasal kinetik
Alexander Stephen Krausz ile Deformasyon Kinetiği
Faz yapısının kinetik kanıtı
Modern Kimyasal Kinetik
Klasik olmayan reaksiyon kinetiği
Fiziksel Kimya, İleri İnceleme (1970)
Kuantum Kimyası
Yoğuşan fazlarda reaksiyonlar
Hız teorisinde izotopik reaksiyonların önemi
Önemli Sıvı Yapılar
Katalitik hidrojenasyonun bazı yönleri
Istatistik mekaniği
İstatistiksel Mekanik ve Dinamikler