Her Şeye Rağmen Nefes Almak ve Konuşmak COVID-19 Yaymaya Yeterli Olabilir

Her Şeye Rağmen Nefes Almak ve Konuşmak COVID 19 Yaymaya Yeterli OlabilirUzmanlar, sadece bir hapşırık ya da öksürükten büyük damlacıklar aracılığıyla virüsün yayıldığını söylüyor.

Bir uzmanın incelemesi, konuşma ve nefes almanın hava aracılığıyla korona virüsü yayabileceğini bildirdi. Bu durum; insanların diğerlerine bulaştırmaktan kaçınmak için maske takmaya ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir.

Korona virüsü; enfekte olmuş insanların yaydığı küçük partiküllerde, normal nefes alma ve konuşma boyunca hava aracılığıyla bulaşabilir.

Şimdiye kadar uzmanlar “SARS-CoV-2” olarak adlandırılan virüsün hava aracılığıyla yayılmadığını aksine  insanlar öksürdüğü ya da  hapşırdığında büyük damlacıklar aracılığıyla salındığını söyledi. Bu damlacıklar nesnelere ya da yüzeylere bulaşabilir ve yüzeylere dokunan insanlara enfekte olabilir ve sonra insanların yüzlerine temas edebilir.

Büyük damlacıklar; hala bulaşma anlamına gelmektedir fakat araştırmacılar havayla gelen küçük partiküllerin bulaşıcı virüs taşıyabileceğini söylüyor. ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri’nden araştırmacılar, 1 Nisan’da Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi’ne “Mevcut araştırmanın hastanın nefesinden doğrudan oluşan bioaerosol aracılığıyla SARS-CoV-2 virüsünün yayılabilme ihtimalini desteklediğini raporladılar.

Eğer korona virüsü havayla geliyorsa bu durum insanlarda semptomlar olmadan yayılabildiğini ve neden bu kadar bulaşıcı olduğunu açıklamaya yardım edebilir.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan izlemeye göre; 2 Nisan’dan beri dünya genelinde, neredeyse bu vakaların 4’te 1’i ABD’de olmak üzere 1 milyondan daha fazla insan COVID-19’a sahip olduğu saptandı.  ABD’de 5600’den daha fazla insan olmak üzere dünya genelinde 50.000’den fazla insan hayatını kaybetti.

Hong Kong Üniversitesi’nin yayınlanmamış bir çalışmasından alıntı yapan uzman paneli, tıbbi maske takmanın virüslü hastaların yaydığı virüs miktarını azalttığını söylüyor. Çalışma; maske takmanın, hastalığa yakalandıktan sonra maske takan kişileri korumayacağına dair bir bilgi içermiyor. Bir insanın virüs bulaşması için kaç kere nefes alması gerektiği bilinmiyor.

Rapor ayrıca, virüsün genetik materyalinin hastaların hastane yataklarından 2 m’den daha fazla uzaklıkta tespit edildiğini belirtiyor. Bu bulgu en az 2 m olan fiziksel mesafenin virüsün yayılmasını sınırlandırmak için yeterli olmayabileceğini belirtiyor. Genetik materyali bulaşıcı virüsün taşımış olabileceği ya da ölü virüslerden olup olmadığı bilinmiyor.

Kaynak : sciencenews.org

466 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!