Hidrojen Üreten Canlı Damlacıklar Oluşturularak Alternatif Enerji Kaynağı Elde Edildi
Fotoğraf : Hidrojen üreten alg hücrelerinin yoğun olacak şekilde paketlenmiş damlacıklarının elektron mikroskobu görüntüsü.
Hidrojen, potansiyel olarak çevreye zararsız bir yakıttır ve gelecekteki enerji kaynağı olarak birçok kullanım alanına sahiptir. Dezavantajlarından bahsedilecek olursa, hidrojen elde edilirken çok fazla enerji kullanılmayı gereksinim duyulmasıdır. Bu nedenle yeşil alternatifler aranmaktadır. Bu çalışma ileriye dönük önemli bir adım sağlayabilir.
Profesör Stephen Mann, Dr. Mei Li, Profesör Xin Huang ve Çin’deki Harbin Teknoloji Enstitüsü’ndeki meslektaşlarından oluşan ekip, her damlacıkta var olan on bin kadar alg hücresini damlacığın derinliklerinde hapsedilmek için ozmotik basınç uyguladılar. Hidrojen üretmek için; oksijen seviyeleri, normal fotosentetik yolu ele geçiren hidrojenaz adı verilen özel enzimleri çalıştıran bir seviyeye düştü. Bu şekilde, yaklaşık olarak çeyrek milyon mikrobiyal fabrika hücresi, tipik olarak sadece milimetrenin onda biri büyüklüğünde bir mililitre su içinde hazırlanabilir hale geldi.
Araştırma ekibi, hidrojen oluşumunun seviyesini artırmak için canlı mikro reaktörleri, hidrojenaz aktivitesi için ayarlanmış alg hücrelerinin sayısını artırabilen ince bir bakteri kabuğu ile kapladı. Çalışma doğal aerobik koşullar altında fotobiyolojik yeşil enerji gelişimine doğru bir adım sağladı.
Bristol’daki Max Planck Bristol Minimal Biyoloji Merkezi’nin Eş Direktörü Profesör Stephen Mann şunları söyledi: “Alg hücresi organizasyonunu ve sentetik mikro uzaylarda fotosentezi kontrol etmek için vektörler olarak basit damlacıklar kullanmak, hidrojen üretimine potansiyel olarak çevreye zarar vermeyen bir yaklaşım sunar. Gelecekteki çalışmalarda geliştirmeyi umuyoruz. ” Harbin Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Xin Huang ise : “Metodolojimiz basittir ve canlı hücrelerin canlılığını bozmadan ölçek büyütme yeteneğine sahip olmalıdır. Aynı zamanda esnek görünmektedir; örneğin, son zamanlarda çok sayıda maya hücresi yakalandı. Damlacıklar ve mikrobiyal reaktörleri etanol üretimi için kullandı. ” açıklamasını yaptı.
Kaynak : phys.org