Hollanda, Avrupa’nın ‘Sürdürülebilir Hidrojen Devi’ Olma Yolunda

Hollanda Avrupa'nın 'Sürdürülebilir Hidrojen Devi' Olma Yolunda

İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) sayılı günler kala Dünya’da oluşan karbon gazı oranını azaltmak için sürdürülebilir yollarla elde edilen hidrojen yakıtı, son dönemlerde öne çıkan teknolojilerden biri.

Periyodik cetvelin ilk sırasında bulunan hidrojen, yer yüzünde en çok bulunan ve bilinen en uçucu madde. Büyük bir potansiyele sahip hidrojenin ülkelerin enerji sorununu çözmede gelecekte büyük bir payı olacağı öngörülüyor.

Avrupa’da “yenilenebilir şekilde doğaya zarar vermeden” hidrojen üreten ülkelerin başında Hollanda geliyor.

Amsterdam hükümeti 2019 Aralık’ında aldığı kararla ülkenin karbon salınımını 90’lı yıllara göre yüzde 25 oranında azaltma kararı almıştı.

Hollanda’da hidrojen yakıtının endüstri ve ulaşım alanlarının dışında ev ve iş yerlerinin ısıtılmasında da kullanılması düşünülüyor. Kısacası Hollanda’nın hedefi, hidrojenin petrol, doğal gaz ya da kömür gibi fosil yakıtların kullanıldığı her alana alternatif olması.

Hükümet verilerine göre şu anda Hollanda’da yılda 13 milyon ton sıvı hidrojen üretiliyor. Ancak hidrojeni, fosil yakıtları kullanarak elde etmek çok daha ekonomik. Ancak Hollanda, hidrojen üretimini tamamen rüzgar türbinleri ve Güneş panelleri üzerinden sürdürülebilir yollarla üretmek için yoğun çaba içerisinde.

Şu anda ülkede hidrojen üreten devasa büyüklükte rüzgar türbini santralleri ve otomobiller için hidrojen dolum istasyonları inşa edilirken, Hollanda’da çevreyi büyük oranda kirleten büyük şirketlerin hidrojen enerjisine geçmesi planlanıyor. Ülkede ayrıca hidrojenle çalışan ve kamu hizmeti veren otobüslerin sayısı da hızla artıyor.

4-6 Ekim 2021’de Amsterdam’da düzenlenen Dünya Hidrojen Kongresi’nde farklı ülkelerden bin 500’ün üzerinde iş insanı, politikacı, aktivist ve gazeteci katılmıştı.

Amsterdam’da Dev Hidrojen Merkezi

Hollanda’da daha önceki yıllarda ülkenin kuzey bölgelerinde birçok yenilenebilir enerji elde eden rüzgar ve dalga türbinleri kurulmuştu. Ancak şu anda ülkede Avrupa’nın en işlek havalimanlarından olan Amsterdam’daki Schipnol’u da içine alan hummalı bir çalışma var.

Ülkenin kuzeyindeki Ijmuiden şehrinde yer alan Hollanda’nın en büyük demir-çelik fabrikası Tata Steel’in hidrojen bazlı dönüşümü, sürdürülebilir enerjiye geçişteki en büyük projelerden biri.

Tata Steel son dönemlerde çevre aktivistleri ve halktan olumsuz tepkiler alıyordu. Zira bu demir çelik fabrikası yılda 12.5 milyon ton emisyon gazı üretiyor ve ülkede çevreyi kirleten en büyük şirket konumunda.

Bu bölgede inşası düşünülen dev hidrojen üretim merkeziyle Tata Steel’in büyük ölçüde yenilenebilir enerjiye geçmesi planlanıyor.

Kaynak : euronews.com

487 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!