İncirde Saptanan Kükürt Normalin 180 Katı Fazla Düzeyde
Aydın Çevre Mücadelesi Platformu, Milli Eğitim Bakanlığına sunulan ‘okullarda incir dağıtılması projesi’ne tepki gösterdi.
Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin, Milli Eğitim Bakanlığına sunduğu okullarda incir dağıtılması projesine Aydın Çevre Mücadelesi Platformu (AYÇEM) Sözcüsü Dr. Metin Aydın tepki gösterdi. Projeyi Çernobil nükleer faciasından sonra elde kalan fındıkların okullarda dağıtılmasına benzeten Aydın, “Çocuklarımız denek hayvanı değildir” dedi.
Aydın yöresinde son yıllarda çok hızlı bir şekilde açılan yüzlerce jeotermal kuyu ve santralin başta incir olmak üzere Aydın Ovası’nda yetişen sebze ve meyvelere kimyasal madde, ağır metal, radyoaktivite bulaştırdığının bilimsel çalışmalarla tespit edildiğini hatırlatan Aydın, “Son yıllarda ihraç edilen incirler geri dönmeye başladı. İncirde saptanan kükürt normalin 180 katı fazla düzeylerinde saptandı. İncir ihracatçıları artık yurt dışına incir ihraç etmekte zorlandıkları için tek tek kapanmaya başladı. Kimyasal madde ile kirletilen yurt dışına satılamayan bazı incir işletmeleri ise inciri hidrojen peroksit ile yıkayıp beyazlatıyor, yüksek fiyata iç piyasaya veriyor. Kükürt ve hidrojen peroksit ile kirletilen incir sağlıklı gıda olmayıp tüketilmesi halinde pek çok hastalığa sebebiyet vermektedir” dedi.
Tariş Kooperatifi ile Milli Eğitim Bakanlığının incirin tıpkı fındık gibi okullarda dağıtılması projesinin sebebinin belli olduğunu ileri süren Aydın, “İncirde yaşanan sorunu aşmak için çözüm olarak incirin okullarda dağıtılması, çocuklarımıza yedirilmesini buluyorlar. Normal koşullarda incir gerçekten çok değerli bir gıda ürünüdür ve yediden yetmişe herkesin her gün tüketmesi gerekir. Fakat şu anda Aydın’daki incir maalesef bu özelliğini kaybetmiştir” diye konuştu. “Türkiye’deki çocuklar deney hayvanı değildir” diyen Aydın; “Biz bu süreci fındık olayında çok acı şekilde yaşadık. Şimdi incirde de aynı oyun oynanmak isteniyor.
Yetkililere sesleniyoruz. İnciri kirleten belli, incir içinde bulunan kimyasal, ağır metaller bellidir. İncirde bu kirlenme söz konusu iken, incir sağlıklı ürün vasfını kaybetmişken ve gerçekler yurt içi ve yurt dışı bilimsel veriler ile ortaya konmuşken incirin okullarda çocuklarımıza dağıtılması doğru değildir. İncir okullarda dağıtılacaksa önce inciri kirleten Jeotermaller kapatılmalı, incirin hidrojen peroksit ile işleme tabi tutulması önlenmelidir” dedi.
Kaynak : evrensel.net