TÜBİTAK ‘Verimli Kömür’ için Harekete Geçiyor

TÜBİTAK'Verimli Kömür' için Harekete Geçiyor

TÜBİTAK, düşük kalorili kömürden yüksek enerji sağlayacak ‘yakma sistemleri’ için çağrıya çıktı. Kuruma yanıt veren firmaların hazırlayacağı projelerle düşük kaliteli kömürlerden en üst seviyede verim elde edilecek.

TÜBİTAK, Türkiye’de 13 milyar tonun üzerinde olan kömür rezervleri için bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Daha önce termik santrallar için yardımcı eleman ve alt sistemi üretebilecek firmalar için çağrıya çıkan TÜBİTAK, şimdi de ‘Kömür Yakma Sistemleri’ için çağrıya çıktı. Çağrı sonucunda üretilecek sistemle düşük kaliteli kömürlerin yakılmasına uygun, yanma verimini en üst seviyeye çıkaracak ve çevresel etkilerin en aza düşürülmesi hedefleniyor. Proje kapsamında sistemi üretebilecek firmalara 7 milyon lira destek verilecek.

Çevresel Etki En Aza İnecek 

‘Kömür Yakma Sistemlerinin iyileştirilmesi ve Demonstrasyonu’ başlığıyla çıkılan çağrıyla Türkiye’deki düşük kaliteli kömürlerin verimliliğinin artırılmasının yanı sıra çevresel etkilerin en aza düşürülmesi hedefleniyor. Kömür alanında Türkiye’de yüksek verimli teknolojilerin geliştirilmesi ve bu alanda Türkiye’nin dünyada söz sahibi olması da çağrı kapsamında yer alan diğer hedefler arasında yer alıyor.

Rapor Hazırlanacak

Proje önerisinde ise ilgili üniversite ve arasşırma kurumlarından danışmanlık hizmet alımları şeklinde işbirliği yapılması bekleniyor. Proje sonunda geliştirilen sistem performansının test raporlarıyla ortaya konulması gerekiyor. Katma değeri yüksek yerli teknolojik ürün ortaya çıkarılması istenirken, ilgili uygulamaların hedef ve başarı ölçütlerinin teknik, ekonomik ve çevresel açılardan neden tercih edildiğinin kıyaslamalı olarak değerlendirilmesi bekleniyor.  Entegrasyon-montaj içeren projeler destek kapsamı dışında tutulacak.

7 Milyona Kadar Destek Sağlanacak

Kapanış tarihi 18 Ağustos olarak  belirlenen çağrı kapsamında, işbirliği yapısı konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Ar-Ge çalışmasını tamamlayarak sistemi üretebilir hale gelen firmalar çağrıya cevap verebilecek. 24 ay sürecek projede firmaların maliyetlerinin belirli bir kısmı da desteklenecek. Bu kapsamda belirlenen bütçe üst sınırı ise 7 milyon lira oldu.

Yüzde 95 Verimlilik Kriteri Var

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) çağrısı kapsamında yakma elemanlarının en az yüzde 95 yakma verimini sağlaması, “Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen emisyon limiti kriterlerinin yakalanması, oluşturulacak sistemin yetkilendirilmiş kuruluşlar ya da bağımsız kuruluşlar tarafından test edilmesi ve istenen verim değerlerini sağlaması bekleniyor.

Kaynak : aksam.com.tr

663 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!