İnsülin Salınımı Biyolojisine Yeni Bir Bakış Açısı

İnsülin Salınımı Biyolojisine Yeni Bir Bakış Açısı

Fotoğraf: Mitokondriyal beta-hücrelerindeki (kırmızı) GTP-ile sınırlı ya da -üretici enzimler (yeşil) insülin bağlantılı mitokondri biyolojisini değiştirmektedir (sarı). Görsel: Yale Üniversitesi

Bu yeni çalışmada, Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılar pankreasta bulunan insülin üretici hücrelerin glikoza karşı nasıl tepki verdiği ile ilgili uzun süreli bir varsayımı çözmektedirler. Araştırmacılar, bulguların diyabet tedavilerine yaklaşımda bilim adamlarının bakış açısını değiştirebileceğini, söylemişlerdir.

Tıp okulundan Doç. Dr. Richard Kibbey ve meslektaşları, insülin salgılayan beta hücrelerinin glikoz oranının yükselişini nasıl algıladıklarını ortaya çıkarmak için model olarak hipogliseminin yaygın olmayan bir formu üzerinde çalışmışlardır.

Araştırmacılar, beta hücrelerinde bulunan, mitokondriyal GTP ya da mtGTP olarak adlandırılan kimyasal bir bileşiğin, hücrenin insülin salgılaması için anahtar rol oynadığını keşfetmişlerdir. Özellikle, belirli bir enzimden mtGTP üretildiği zaman, bu durum insülin salınımını uyarmak için bir sinyal görevi görür. Bunun yanı sıra araştırma ekibi, mtGTP’nin, beta hücrelerinin sağlığını daha geniş ölçüde destekleyen başka etkilerinin de varlığını kanıtlamışlardır.

Yale araştırmacıları, bu keşfin, beta hücrelerinin glikoza nasıl yanıt verdiği ve nasıl çalıştığı hakkında bir anlayış gösterdiğini ancak ne yazık ki tüm hikâye olamayacağını belirtmişlerdir. Araştırmanın bulguları, araştırmacıların beta hücrelerinin sağlığını artırmak, insülin üretiminin ve kan şekerinin dengesini iyileştirmek için ilaç tedavisi planlayabilecekleri yeni bir metabolik yolak ortaya çıkartmıştır.

Makaleyi görüntülemek için “OxPhos’tan Bağımsız, Mitokondriyal GTP Bağlantılı β Hücrelerinin Sağlığı İçin Besin Hassasiyeti, Mitokondriyal Morfoloji ve İnsülin Salınımı” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

478 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!