Irène Joliot-Curie
Hayatı
Irène Joliot-Curie, laboratuvarda ‘tasarımcı’ radyoaktif elementlerin nasıl sentezleneceğini keşfetti. Bu gibi elementler her yıl milyonlarca medikal prosedürde kullanılmaktadır. Onların kullanımı milyonlarca hayat kurtarmıştır.
Marie Curie’nin kızı Irène annesinin izinden gitti ve kocası Frédéric’le birlikte Nobel Kimya Ödülü’nü kazandı.
Başlangıçlar
Irène Curie, 12 Eylül 1897’de Fransa’nın başkenti Paris’te dünyaya geldi. Annesi Marie Curie, babası ise Pierre Curie idi. Irène doğduğunda, iki ebeveyni de pek tanınmıyordu, ancak bu yakında değişecekti. 1903’te anne babası, Nobel Fizik Ödülünü beraber almıştı. 1911’de annesine Kimya Nobel Ödülü verilmiştir ve tarihte her iki ödülü de kazanmış olan tek bilim insanı olmuştu.
Irène çok utangaç bir çocuktu ve ailesinin bilime olan güçlü bağlılığıyla sürekli rekabet etmek zorunda kaldı. Onunla yeterince vakit geçirmediklerini hissetti. Irène büyüdükçe annesinin ilgisini çekti.
Pierre’in babası Eugène Curie, Irène’in doğumundan kısa süre sonra eve gelmişti. Karısı yakın zamanda ölmüştü. Emekli bir tıp doktoru olan büyükbaba Eugène kısa sürede genç kızın en iyi arkadaşı ve ilk öğretmeni oldu. İkisi de sempatik bir ortaklık arıyordu. 1903 yılında Irène okula başladı. Marie Curie şunu yazdı:
“Iréne iyi. Evden çok uzakta küçük bir okula gidiyor. Paris’te küçük çocuklar için iyi bir okul bulmak çok zor. “
(Kardeşi Joseph Sklodovski’ye Aralık 1903’te verilen mektup)
Dersler ve Hüzün
Irene’nin sekiz yaşında olduğu 1906 baharında, babası Pierre, sokakta bir arabayla vuruldu ve öldürüldü. Pierre’in ölümünün ardından Marie, babasından ailesiyle yaşamasını istedi. Şimdi büyükbaba Eugène, Marie, Irène ve Irène’nin 1904 yılında doğan küçük kız kardeşi Eve birlikte yaşayacaktı.
Büyükbaba Eugène, Irène’in entelektüel gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Onu kayıp oğlu gibi görerek, sevgiyle sardı. Ona ilimleri ve ayrıca en sevdiği yazar Victor Hugo’nun eserlerini dikkatle tanıtıyordu. Büyükbaba Eugène 1910 yılında 83 yaşında öldüğünde Irène 12 yaşındaydı.
Dikkate Çeken Okul
Marie Curie, Eugène’un yolundan giderek, sabah erken uyanıp laboratuvara gitmeden çocuklarına ders verdi. Ayrıca, kızların fiziksel sağlıklarını sağlamak adına, onları at binme, doğa yürüyüşü, yüzme, kayak ve akrobasi konularında da eğitti.
Paris’in prestijli üniversitesi olan Sorbonne’da meslektaşları ile konuşan Marie, o zaman Paris’teki çocuklara sunulan eğitimden kaynaklanan memnuniyetsizliğin farkına vardı. Marie ve bazı meslektaşları konuyu kendi ellerine almaya karar verdiler. Her biri kendi çocuklarından oluşan bir sınıfı eğitmek için uzmanlığını kullanacaktı. Irène daha sonra bir grup tanınmış akademisyen tarafından verilen eğitime başladı. Irène ve onun sınıfında bulunan dokuz çocuğa öğretilenler:
. Marie Curie (fizik)
. Jean Baptiste Perrin (kimya) (Daha sonra fizikte Nobel Ödülü kazandı.)
. Büyük fizikçi Paul Langevin (matematik)
Bugüne kadar çok az sayıda küçük çocuğa ünlü öğretmenler tarafından dersler öğretildi. Irène günde sadece bir ders almasına rağmen, bilimi muazzam bir tutkuyla kavradı ve çok sıkı bir şekilde çalışmaya başladı. İki yıl sonra resmi olmayan okul feshedildi. Diğer görevleri yanında çocuklara ders hazırlamak ve sunmak öğretmenler için yorucu gelmişti. Ve nihayetinde, üniversiteye girmek için çocuklar resmi olarak tanınmış niteliklere ihtiyaç duydu.
Seyahatler, Einstein ve Savaşın Gelişi
1911 yılında Irène, annesinin Nobel Kimya Ödülü aldığını görmek için İsveç’e gitti. Bundan sonra, 14 yaşındaki kız çok fazla seyahat etti. Seyahat ederken, matematik ve fizik eğitimi aldı, annesi tarafından gönderilen sorunları çözdü ve kitaplardan ders aldı. Bu süre zarfında annesi hastaydı ona sessizce bakılıyordu.
Irène, 1912 yazında annesinin arkadaşı Albert Einstein ile ilk kez tanıştı. İsviçre Alpleri’nde tatil geçiren Einstein, 15 yaşındaki kızın fizik konusundaki tutkusu ve derin fizik anlayışından çok etkilendi.
Irène Eylül 1913’te Collège Sévigné’de normal okul derslerine katılmak için Paris’e döndü. Dönüşünden bir yıl sonra, 1. Dünya Savaşı başlamıştı.
Savaş görevi
Alman işgalcilere karşı sahiplendiği ülkesine yardım etmeye kararlı Marie Curie, mobil radyoloji birimlerini kurdu. Yaraları teşhis etmek ve askerin cesetlerine gömülmüş şarapnelleri bulmak için röntgen filmi kullanmayı tasarladı.
17 yaşındaki Irène, Sorbonne’da başlamış olduğu okul belgesi ve dersleri için yaptığı işe ek olarak bir hemşirelik kursu aldı. Sonrasında Irène, Marie Curie tarafından işe alınan hekim radyoloji ünitelerinde görev almak üzere hemşirelere radyoloji öğretmeye başladı.
Irène daha sonra savaş alanındaki hastanelerde x-ray kullanarak görev aldı. Korunmuş ve rahat bir hayat süren bir kız için ve korkunç acılarla karşı karşıya kalan askerleri görmek gerçek bir kabustu.
Irène, olgunluğunun ötesinde zihinsel açıdan güçlüydü. Annesi onu son derece güvenilir ve rahat bir kaya olarak görüyordu. Her ne kadar zor sorunlar olsa da, kızı onları çözecek kadar akıllıydı.
Savaşın bitiminde Irène Fransız Hükümeti tarafından bir askeri madalya ile onurlandırıldı.
Bilim İnsanı Olması
Savaş bittikten sonra Irène, Sorbonne’da matematik ve fizik bölümünü bitirdi. 21 yaşındayken, annesinin kurmuş olduğu Radium Enstitüsünde annesinin laboratuvar asistanı oldu. Savaş sırasında, o kadar çok kişi öldürüldü ki Enstitü’deki araştırmacıların çoğunluğu kadınlardı.
Marie Curie laboratuvardan ayrıldığında tamamen güvenilir genç kızı yönetti. Irène son derece yetenekliydi, ancak bazı deneyimli bilim adamları arasında bu durum kıskançlık yarattı.
Irène bunu göz ardı etti, kendini tamamen araştırmasına ve laboratuvar çalışmalarına odakladı. Kendisi çok iyi çalışmayan ve körelmiş insanlara açık sözlü olabiliyordu.
Irène, 25 yaşındayken annesi ve babası tarafından keşfedilen elementlerden biri olan polonyumdan yayınlanan radyasyonun araştırılması için Doktor derecesini aldı. Bilimsel araştırmalara adanmış olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Benim için, bilimi, hayatımın en büyük ilgisi olarak görüyorum.”
(Le Quotidien’den aile yükümlülüklerinden sorulan gazeteciye yapılan yorum)
Her ne kadar bilim önemli olsa da, başka düşünceleri de vardı. Bir gün, annesi ona radyoaktif materyalleri işleme konusunda laboratuvara yeni bir varış eğitimi vermesini istedi. Adı Frédéric Joliot’du. İkili birbirlerinden hoşlandılar ve 1926’da Joliot-Curie soyadını kullanarak evlendiler. Araştırma çalışmalarını birlikte 1928’de imzalamaya başladılar. Irène, ortak araştırma çalışmalarında Frédéric’in fiziksel yönleri üzerinde çalışırken kimyasal yönleri üzerinde çalışmak eğilimindeydi.
Irène Joliot-Curie’nin Bilimine Katkısı
Irène ve Frédéric Joliot-Curie’nin karı koca bilimsel ekibi, onlara üç ayrı Nobel Ödülü kazandıracak bir araştırma yaptı. Nasıl olduysa, iki deney setinin sonuçlarını yanlış yorumladılar. Doğru yorumlandığında, bir dizi sonuç, onları nötronun keşfetmesine ve diğerinin pozitronu keşfetmesine neden oldu.
Nötronun Neredeyse Keşfi:
Genellikle bilimde farklı laboratuvarlar birbirleriyle rekabet halindedirler. Dünyanın her yerindeki farklı laboratuvarlarda çalışan farklı araştırmacılar ilk olmak istiyorlar. Radyasyon araştırması durumunda, Ernest Rutherford bir zamanlar şöyle dedi:
“Yolumda her zaman insan var olduğu için devam etmeliyim. Yarışta kalabilmek için mevcut işlerimi olabildiğince hızlı bir şekilde yayınlamam gerekiyor. Bu araştırma yolundaki en iyi koşucular Becquerel ve Curies’tir. “
ERNEST RUTHERFORD
Ve şimdi, 1930’ların başında yalnızca isimler değişti. Ernest Rutherford’a karşı yarışan Marie ve Pierre Curie’nin yerine Irène ve Frédéric Joliot-Curie aldı. Rutherford laboratuvarındaki Araştırma Müdür Yardımcısı James Chadwick’e karşı yarışıyorlardı.
1932 başında Chadwick, Joliot Curies’in gama ışınlarının kullandığı mumdan protonlar çıkardığını okudu. Joliot-Curie’nin kanıtları inandırıcıydı ancak Chadwick, gama ışınlarının bunu yapacak kadar güçlü olduğuna inanmadı. Düşündüğü şeyi başka biri yapmış olmalıydı.
Chadwick, protonların aslında patronu Rutherford’un 1920’de önerdiği ve adlandırdığı parçacığı aradığı parçacık (nötron), tarafından dışarı atıldığı sonucuna vardı. Chadwick, şimdi Joliot-Curie’nin deneyini tekrarladı ve protonları, protona benzer bir kitleye sahip elektriksel olarak nötr parçacıklar tarafından vurulursa, tam olarak olması gerektiği gibi davrandıklarını keşfetti. Chadwick nötronu bulmuştu. İki hafta içinde, Nötron’un Olası Varlığını açıklamak için prestijli bilim dergisi Nature’a yazmıştı. Nötronun keşfi, Chadwick’e 1935’te Fizikte Nobel Ödülü getirdi. Joliot Curies kaçırmıştı. Bilim hatayı affetmezdi. Joliot Curies’in teselli ödülü, nötronun kütlesi için doğru bir değer bulan ilk insanlar olmalarıydı.
İlk Yapay Radyoaktif Elementlerin Yapılması
Hayal kırıklığını bir kenara iten çift, radyoaktif element polonyum tarafından atılan alfa parçacıkları (hızlı hareket eden, pozitif yüklü helyum çekirdeği) kullanarak yeni bir araştırma başlattı.
15 Ocak 1934’te, alfa parçacıklarıyla alüminyum folyoyu bastıktan sonra Frédéric şaşırtıcı bir şey fark etti. Bombalanmış alüminyum pozitronları yaydı ve alfa parçacıkları bombardımanı durduktan sonra bile bunu yapmaya devam etti. Aslında, Joliot-Curies, alüminyum atomlarını, doğada hiçbir zaman gözlemlenmeyen (150 saniyelik bir yarılanma ömrü ile) bir fosfor izotopu olan radyoaktif fosfor-30 atomlarına dönüştürmüştü.
27Al + α → 30P + 1n
Rutherford’un sözlerine dikkat etmeden (“mevcut çalışmalarımı yarışta tutmak için mümkün olduğunca çabuk yayınlamam gerekiyor”) Joliot Curies, 19 Ocak’ta Fransız Bilim Akademisine yeni bir radyoaktif öğe sunduğunu kanıtladı. Bu sefer, ilk olmaya kararlı olduklarını söyledi.
“Nötron ile çok geç kaldık. Pozitronla çok geç kaldık. Şimdi zamanındayız.’’
FRÉDÉRIC JOLIOT-CURIE, 1900 – 1958 (Yardımcıya Yorum, 15 Ocak 1929)
Başarılarını devam ettirdiler. Alfa parçacıklarıyla daha hafif elementleri bombaladılar. Bordan radyoaktif azot ve magnezyumdan radyoaktif silisyum ürettiler. Bazen Joliot Curies’in simyacıların bir unsuru diğerine dönüştürme rüyasını gerçekleştiren ilk bilim insanları olduğu söylense de, bu doğru değildir. Kararlı atomları radyoaktif atomlara dönüştüren ilk kişiler bunlardı. Ernest Rutherford kararlı atomları kararlı atomlara dönüştüren ilk kişiydi. 1919’da azotu alfa parçacıklarıyla boğarak nitrojeni oksijene dönüştürdü. Rutherford’un kendisi Joliot Curies’i buluşuyla ilgili tebrik eden ilk kişilerden biriydi:
İkinizi de nihai olarak önemini ispatlayacağından emin olduğum iyi bir eser üzerinde kutluyorum. Kişisel olarak sonuçlarınıza çok fazla ilgi duyuyorum … Geçmişte birtakım deneyler denedim … Ancak başarı elde edemedim. “
29 Ocak 1934
Böylece, Joliot Curies bu sefer mutlu olabilirdi. Rutherford’un laboratuvarı tarafından yenilmek yerine başarı elde etti. Ayrıca, Berkeley California’daki siklotron mucidi Ernest Lawrence’i dehşete düşürdüler:
“Bu radyoaktif maddeler arasında yarım yıldan uzun süredir yaşıyoruz. Biz kendimizi zorlayarak bombardıman ışınını kapattıktan sonra verilen radyasyonların hemen durmaması gerektiğini anlamalıydık.’’
27 Şubat 1934
Rutherford, keşfin nihai önemi ile ilgiliydi. Bilim adamlarının tıpta kullanım için önemli özelliklere sahip radyoaktif izotopları hazırlamalarına izin verdi. Örneğin, teknetiyum-99 şu anda her yıl milyonlarca medikal prosedürde dünya çapında kullanılmakta ve kullanımı milyonlarca insanı kurtarmaktadır.
Marie Curie çaresiz kalmıştı, kızının gerçek anlamda tarihi bir keşif yaptığını görecek kadar uzun yaşamak istiyordu. İki kez Nobel Ödülü sahibi olan Marie, Radium Enstitüsünde oluşturulan radyoaktif fosfor içeren test tüpünü almaktan çok heyecanlıydı. Kızının ve damadının keşifleri için 1935’te Kimya dalında Nobel Ödülü alacağı söylendi. Maalesef Marie Curie, Nobel Ödülünün ilan edilmesinden önce 4 Temmuz 1934’te öldü. Irène ve Frédéric “yeni radyoaktif elementlerin sentezini kabul ederek” 1935 Nobel Kimya Ödülü verilmiştir.
Bazı Kişisel Bilgiler ve Son
Irène ve Frédéric’in iki çocuğu vardı: Hélène, 1927 doğumlu, nükleer fizik profesörü oldu, 1932’de doğan Pierre, biyokimya profesörü oldu.
Nobel Ödülü’nü kazandıktan sonra, kendi çocukluğunu ve sürekli meşgul olan annesinin dikkatini çekmeye çalıştığını hatırladı ve yoğun iş yükünü hafifletti , böylece çocuklarıyla daha fazla vakit geçirebildi.
Daha az saat çalışmasına rağmen çalışmaya devam etti ve 1946’da Radium Enstitüsü Müdürü oldu. Ne yazık ki, onun kaderinde uzun bir yaşamın tadını çıkarmak yokmuş.
Irène Joliot-Curie, 17 Mart 1956’da Paris’teki Curie Hastanesi’nde 58 yaşında lösemiden öldü. Annesi gibi, radyasyona maruz kalması Irène’in erken ölümüne neden oldu. Irène eskiden itibaren radyasyona maruz kalmıştı (Annesi ve babasının giyim eşyaları ve kişisel eşyaları radyoaktif madde ile kirlenmişti. Marie Curie’nin hayatta kalan kitapları ve kişisel yazıları şimdi kurşun kutularında saklanmaktadır. Günümüzde bile radyoaktiftir bu yüzden yalnızca koruyucu elbise giyen insanlar tarafından açılabilir.)
Büyük ihtimalle, Irène’in ölümü 1. Dünya Savaşı’ndaki röntgen ışınlarıyla yaptığı çalışmalardan ve araştırma faaliyetleri sırasında radyoaktif maddelere tekrar tekrar maruz kalmasından kaynaklanmıştır.
Irène’yle benzer çocukluk dönemi geçiren kız kardeşi Ève, yazar oldu ancak o 102 yaşına kadar yaşadı.
Frédéric Joliot-Curie Irène’nin ölümünden iki yıl sonra 1958’de 58 yaşında öldü.
“Anne ve babası hem güçlü hem de özgür düşünceli insanlardı. Joliot-Curie, karakterinin çoğunu ve bilimsel dehasını miras aldı. Alçak gönüllü, yol gösterici ve kendine güvenen güçlü bir kişiliği vardı. Kendi zekasının farkındaydı ve bunu bazen açık sözlülükle söylerdi. Ancak bu sözlerini bilimsel gerçeğe olan saygıyla ve samimiyetle söylerdi. Her koşulda saygılı olmayı öğütlerdi. Laboratuvarda, tartışma ortamında veya komitede olmak üzere tüm çalışmalarında kendini en yüksek standartlara getirdi ve üstlendiği görevlerin yerine getirilmesinde hep kararlıydı. “
JAMES CHADWICK
James Chadwick, Nature, 1956