İskoçya’da Yılda Bir Milyon Ton Karbonu Yakalayabilen Karbon Yakalama Tesisi İnşa Etme Planları

İskoçya'da Yılda Bir Milyon Ton Karbonu Yakalayabilen Karbon Yakalama Tesisi İnşa Etme Planları

Bir İngiliz enerji dönüşüm şirketi olan Storegga Geotechnologies ve havadaki karbonu ortadan kaldıran projelerde yer alan Kanadalı bir şirket olan Carbon Engineering, İskoçya’da bir doğrudan hava yakalama (DAC) tesisi kurmak için bir araya geldi. Mevcut planlar, her yıl havadan yaklaşık 1 milyon ton karbon yakalayıp (40 milyon ağaca eşdeğer) deniz altı depolama sahalarında depolayabilecek bir tesisin inşasını gerektirmektedir. Her iki şirket de planlarını kendi web sitelerinde özetlemiştir.

Birçok bilim insanı, önümüzdeki birkaç yıl içinde karbon emisyonunu azaltma çabaları başarılı olsa bile, küresel ısınmayı yavaşlatmak için atmosfere salınan sera gazları hakkında hala bir şeyler yapılması gerektiğini belirtmiştir. Bu amaçla, bazı kuruluşlar havadan karbon yakalayan ve onu güvenli bir şekilde depolayan tesisler inşa etme olasılığını araştırmaktadır. Bu amaçla dahil olan iki kuruluş, dünyanın bu şekilde en büyük tesisini inşa etmenin başlangıç aşamalarındadır. Proje şu anda fizibilite aşamasını geçmiştir – projenin bir sonraki aşaması İskoçya’da bir yer seçmeyi içermektedir. Ülke olarak İskoçya seçilmesinin sebebi, böyle bir proje için ihtiyaç duyulan becerilerin birçoğunda halihazırda eğitilmiş büyük bir işgücüne sahip olmasıdır. Seçilen saha, bir zamanlar Kuzey Denizi’nden petrol getirmek için kullanılan bir boru hattı sahasına yakın olacaktır; yakalanan ve arıtılan karbon, kuru yeraltı kuyularında tutulacaktır.

Tesis için planlar, havayı çekecek bir fanın kurulmasını içermektedir – bu hava, karbondioksit ile kimyasal bağ oluşturacak olan bir sıvı ile dolu tanka yönlendirilecektir. Filtrelemeden sonra bağlı karbon, kalsiyum karbonat peletlerinin oluşmasıyla sonuçlanacak olan daha fazla arıtmaya tabi tutulacaktır. Peletler daha sonra ısıtılacak ve onları kalsiyum oksitle birlikte bir CO2 akışına ayrışmaya zorlayacaktır. CO2 akımı daha sonra içerdiği safsızlıkları gidermek için işleme tabi tutulacaktır – bu noktada deniz altı depolama alanına pompalanmaya hazır olacaktır. İki şirket, bir noktadan sonra CO2‘yi satmak istediklerini vurgulamıştır.

Kaynak: techxplore.com

632 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!