İneklerin Midesindeki Bakteriler Plastikleri Parçalayabilir mi?

İneklerin Midesindeki Bakteriler Plastikleri Parçalayabilir miFotoğraf: İneklerin midesindeki bakterileri kullanmak çöpleri yok etmek için çevre dostu bir yöntem olabilir mi?

Plastiği parçalamak zor, fakat Avusturya’daki araştırmacılar ineğin midesindeki bakterilerin belirli tipteki malzemeleri sindirebildiğini keşfetti.

Bilim insanları, ineklerin yiyeceklerinin zaten doğal bitki polyesterleri içerdiğinden bu bakterilerin yararlı olabileceğini düşündüler. Viyana Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi’nden Dr. Doris Ribitsch, “İneklerin midesinde yaşayan büyük mikrobiyal topluluğu hayvanların yiyeceklerini sindirmekten sorumlu.” dedi ve ekledi, “Bu nedenle bazı biyolojik faaliyetlerin polyesterlerin hidrolizi için de kullanılabileceğini düşündük.” Bu mikroorganizmalar benzer malzemeleri parçalayabildiğinden, araştırmacılar plastikleri de parçalayabileceklerini düşündüler.

Ribitsch ve ekip arkadaşları üç çeşit polyesteri inceledi. Biri genellikle PET olarak bilinen ve yaygın olarak tekstil ve paketlemede kullanılan polietilen tereftalat. Diğer ikisi biyolojik olarak parçalanabilen bir plastikten (PBAT) ve yenilenebilir kaynaklardan üretilen biyolojik bazlı bir malzemeden (PEF) oluşuyordu.

Araştırmacılar test için kullanılacak mikroorganizmaları mide sıvısından elde ettiler. Daha sonra plastiğin ne kadar etkili şekilde parçalandığını anlamak için bu sıvıyı üç çeşit plastik (toz ve film formunda) ile birlikte beklettiler.

Sonuçlara göre, üç plastik çeşiti de ineklerin midesinden elde edilen mikroorganizmalar tarafından parçalandı. Ribitsch ve ekip arkadaşları, tek tek mikroorganizmaları araştırmak için yapılmış benzer bir çalışmayla rumen (inek midesindeki dört bölmeden biri) sıvısının daha etkili olduğunu buldular. Bu, mikrobiyal bir topluluğun daha etkili olduğunu ve belirli herhangi bir enzimden ziyade enzimlerin kombinasyonunun daha işe yarar olduğunu gösterir nitelikteydi.

Çalışmaları henüz laboratuvar ölçeğinde olan Ribitsch, “Her gün mezbahalarda biriken büyük miktarda rumen sıvısı sayesinde, çalışmanın ölçeğini büyütmek daha kolay olabilir.” dedi. Ancak laboratuvar ekipmanları pahalı olduğundan ve bu tür çalışmaların ön çalışma gerektirdiğinden dolayı maliyet açısından zorlayıcı olabileceği konusunda uyardı.

Yine de, Ribitsch mikrobiyal toplulukların potansiyel bir çevre dostu kaynak olarak yeterince araştırılmadığını söyleyerek konu ile ilgili daha fazla araştırma yapmayı dört gözle bekliyor.

Kaynak: chemeurope.com

543 Kez Okundu

Pelin Alaca

1997 yılında İzmir'de doğdum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği lisans son sınıf öğrencisiyim. Kendi okuduğum bölüm ve yakın disiplinlerle ilgili sürekli olarak güncellemeleri takip etme imkânı ve öğrendiklerimi paylaşma fırsatı yakalamam bu dergiye katılmamda büyük bir motivasyon kaynağı oldu. İlgilendiğim konular arasında sürdürülebilir teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt üretimi ve uzay teknolojileri bulunmakta.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!