Kakaodaki Bileşikler Tip 2 Diyabetin Başlamasının Gecikmesine Yardımcı Olabilir

Kakaodaki Bileşikler Tip 2 Diyabetin Başlamasının Gecikmesine Yardımcı Olabilir

Çikolata yemek, şeker hastalığını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olsaydı ne olurdu? Kulağa yeterince çılgın geliyor.

Ancak, BYU Araştırmacıları kakaodaki bazı bileşiklerin, vücudumuzun daha fazla insülin salgılamasına ve artmış kan şekeri seviyesine daha iyi yanıt vermesine yardımcı olduğunu keşfettiler. İnsulin, şeker hastalığında sağlıksız seviyelere ulaşan kan şekerini yöneten hormondur.

BYU’daki beslenme diyetetik ve gıda bilimleri öğretim üyesi yardımcısı Jeffrey Tessem; ‘Muhtemelen çok miktarda kakao yemek zorundasınız ve büyük ihtimalle içinde bu kadar şeker içeren bir şey yemek istemezsiniz’ dedi. Bir kişi diyabet hastası olduğunda, vücudu yeterli insülin üretmez veya kan şekeri işlemini düzgün şekilde yapmaz. Bunun kökünde ise işi insülin üretmek olan Beta hücrelerinin başarısızlığı var. Beslenme Biyokimyası Dergisinde yayınlanan yeni araştırma; beta hücrelerinin daha iyi çalışmasını ve doğal kakaoda bulunan epikatekin monomerlerinin artmasıyla daha güçlü kalacağını buluyor. Bunu keşfetmek için, Virginia Tech’teki işbirlikçiler öncelikle yüksek yağlı diyet uyguladıkları hayvanlara kakao bileşimi beslediler. Yüksek yağ ile beslenmeye eklenerek, bileşik hayvanlarda obezite seviyesini düşürebilecek ve artan kan glikoz seviyeleriyle başa çıkma yeteneklerini artırabilecek. Tessem’in laboratuvarı ve Ben Bikman ve Jason Hansen’in (BYU fizyoloji ve gelişim biyolojisi profesörleri) laboratuvarından mezun ve lisans öğrencilerinden oluşan BYU ekibi, özellikle beta hücre seviyesinde olan hücreleri inceleyip parçaladı. Epikatekin monomerleri adı verilen kakao bileşimlerinin beta hücrelerinin insülin salgılama kabiliyetini geliştirdiklerini öğrendi.

Hücreleri korumak, oksidatif stresle başa çıkma yeteneklerini artırır. Epikatekin monomerleri beta hücrelerindeki mitokondriyi daha güçlü hale getiriyor ve bu da daha fazla insülin salgılanmasına neden olan ATP’yi üretiyor.

Benzer bileşiklerle yaklaşık son on yılda çok sayıda araştırma yapılmış olsa da, hiç kimse hangisinin en faydalı olduğunu veya herhangi bir fayda sağlamayı nereden öğrendiğini tam olarak kavrayamamıştır. Araştırmalar gösteriyor ki, en küçük bileşen epikatekin monomerleri oldukça etkili.

Bu sonuçlar Tip 2 diyabetin ertelenmesi veya önlenmesi için ve kan glikoz değerlerinin normalliğini sürdürmesi için yemekte veya takviyelerde en etkili bileşimi kullanmamızda bize yardımcı olacak. Fakat, araştırmacılar şeker bakımından zengin çikolata çubuklarını hazırlamak yerine, kakaodan bileşiği alıp daha fazlasını yaparak; şu anki diyabet için potansiyel bir tedavi olarak kullanılmasının yollarının aranması gerektiğine inanıyorlar. Bu araştırma, Kısmen Diyabet Eylem Araştırma ve Eğitim Vakfı ve Amerikan Diyabet Birliğinden sağlanan hibe sayesinde finanse edildi.

Kaynak : sciencedaily.com

1.083 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!