Kanada’da Pembe Akan Şehir Suyunun Sebebi Potasyum Permanganat
Su arıtımında kullanılan kimyasalın yanlışlıkla şehir suyuna salınması halkı bir hayli şaşırttı.
Kanada’nın Alberta eyaletinin bir bölümünde yaşayan insanlar içme sularına potasyum permanganat karıştıktan sonra pembeye döndüğünü gördüler.-Potasyum permanganat genellikle su arıtımında kullanılan kuvvetli bir yükseltgendir.-Onoway’de gerçekleşen olay, bir vananın sıkışması ile meydana geldi ve kimyasal su sistemine karıştı.
Onoway belediye başkanı Dale Krasnow olayı, “Zamanında kapatılamayan vanada az miktarda bir geriye akış vardı.” Şeklinde açıkladı, ve Chemistry World’e şunları anlattı; “Bütün borular boşaltıldı, herkes iyi, sular tekrar temiz. Birçok insan için bu durum bir gün boyunca bile sürmedi.”
Krasnow ayrıca, Alberta Çevre ve Alberta Sağlık Hizmetleri’nin (AHS) olayın gerçekleşmesinden hemen sonra suyun güvenli olduğunu açıkladığını ve bu yüzden tamamen kesilmediğini belirtti. “Sadece birkaç su hattını kapattık ve her seferinde birini boşalttık.” Dedi. Musluklarından pembe su akan ve su boruları boşaltılan insanlar kentin yaklaşık 1000 kişilik bir kesimiydi.
Potasyum permanganat su arıtımında demiri ve hidrojen sülfürü uzaklaştırmak için kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu kimyasal cilt tahrişine ve ciltte kahverengi lekelere sebep olabiliyor.
Yetkililerden bir sağlık uyarısı yayımlaması talep edilmemiş ve bütün bulgular halk sağlığıyla ilgili bir risk olmadığını göstermiş olsa da Krasnow, 6 Martta yayınladığı bildiride özür diledi ve meydana gelen olay ile ilgili daha iyi iletişim kurabilmiş olmaları gerektiğini onayladı. “Bunun küçük bir olay olmasından ve önemli bir şey olmamasından dolayı mutluyuz.” Dedi. Krasnow “oldukça tuhaf” bulduğu vana bozukluğunun sebebinin ne olduğunu anlamak için, fabrikanın bütün mekanik sisteminin incelendiğini söyledi.
Krasnow sosyal medyada dolaşan, lavabo ve tuvaletlerden akan çarpıcı pembe su fotoğraflarını abartılı bulduğunu öne sürdü ve şunu belirtti, “Bence bu pembe lavabo etkisiydi.” Ayrıca Onoway’de musluklardan akan suyun pembeliğinin çok daha az fark edilebilir olduğunu savundu.
Kaynak : chemistryworld.com