Kanamaları Saniyeler İçerisinde Durdurabilen, Kaya Midyelerinden İlham Alan Yapıştırıcı

Fotoğraf : MIT bilim insanları, kanamayı durduran bir yapıştırıcı yapmak için su varlığında güçlü bir yapıştırıcı üreten kaya midyelerini taklit ettiler.

Travmatik bir yaralanmadan kaynaklanan kanamayı durdurmak hayat kurtarabilir, ancak kan her şeyi ıslatırken yapıştırıcıların yapışmasını sağlamak zordur. Şimdi MIT araştırmacıları, kaya midyelerinin kullandığı süper güçlü su altı yapıştırıcısından esinlenerek 30 saniye içinde kanamayı durdurabilecek yeni bir cerrahi yapıştırıcı geliştirdiler.

Şu anda, kanama en yaygın olarak cerrahi veya travmatik yaralanma sırasında hemostatik ajanlar adı verilen malzemelerle kontrol edilmektedir. Bunlar, kanın pıhtılaşmasına neden olan faktörleri içerir, ancak süreç birkaç dakika alabilir ve çok fazla kan olması durumunda her zaman işe yaramaz.

Ancak ekip, yeni yapıştırıcının 15 ila 30 saniye içinde bir yarayı kapatabileceğini söylüyor. Sıçanlarda ve domuzlarda yapılan testlerde, doku iyileşirken vücut tarafından yavaşça parçalanmadan önce, yapıştırıcı haftalarca yerinde kaldı. Bununla birlikte, gerekirse, onu çözen bir çözelti uygulayarak daha erken çıkarılabilir. Yapıştırıcı ayrıca doku iyileşirken bölge etrafında fazla iltihaplanmaya neden olmadı.

Çalışmanın baş yazarı Jingjing Wu, “kalıplanabilir macun, herhangi bir düzensiz şekle akabilir ve sığabilir ve onu mühürleyebilir” diyor. “Bu, kullanıcılara her türlü düzensiz şekilli kanama yaralarına uyum sağlama özgürlüğü veriyor.”

Gizli bileşen -çoğu zaman olduğu gibi- doğanın zaten mükemmelleştirdiği bir maddedir. Kaya midyelerinin ıslak ve genellikle kirli olan kayaları, gemi gövdelerini ve diğer katı yüzeyleri sıkıca tuttukları bilinmektedir.

Çalışmanın baş yazarı Hyunwoo Yuk, “bu çok ilginç çünkü kanayan dokuları mühürlemek için sadece ıslaklıkla değil, aynı zamanda çıkan kandan kaynaklanan kontaminasyonla da savaşmanız gerekiyor” diyor. “Deniz ortamında yaşayan bu canlının, karmaşık kanama sorunlarıyla başa çıkmak için yapmamız gereken şeyle aynı şeyi yaptığını gördük.”

Fotoğraf : MIT araştırmacıları Hyunwoo Yuk, Jingjing Wu ve Xuanhe Zhao.

Midyelerin kendilerini sabitlemek için iki farklı sıvı salgıladığı ortaya çıktı. Birincisi, suyu iterek yerinden eden ve ikinci sıvının -protein bazlı bir yapıştırıcı- daha temiz bir yüzeye yapışmasına izin veren bir yağdır.

Bunları taklit etmek için çalışmalarını, geliştirdikleri önceki tıbbi yapıştırıcılar üzerine inşa ettiler. 2019 yılında derideki bir yara veya insizyonun kapatılmasında dikişlerin yerini alabilecek çift taraflı bir bant tanımladılar. Bu defa malzemelerini dondurdular, küçük parçacıklar halinde öğüttüler ve daha sonra bunları bir silikon yağına astılar.

Bu, midye ile aynı etkiye sahiptir, çünkü yağ sıvıyı –bu durumda kanı– yüzeyden uzaklaştırır. Mikropartiküller daha sonra çapraz bağlanabilir ve hızlı bir şekilde bir conta oluşturabilir. Testlerinde ekip, mevcut hemostatik ajanlardan daha iyi çalıştığını, hatta pıhtıları önlemek için güçlü kan incelticiler verilen test hayvanlarında kan akışını engellediğini buldu.

Ekip, bir sonraki adımlarının yapıştırıcıyı daha büyük yaralar üzerinde test etmek olduğunu söylüyor. İlk yardım ekiplerinin yaralı hastalara ulaşır ulaşmaz kanamayı durdurmasına ya da cerrahların prosedürler sırasında kanamayı daha kolay kontrol etmesine izin verebileceğini söylüyorlar.

Araştırma Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlandı.

Kaynak : newatlas.com

1.027 Kez Okundu

Kübra Yıldız

13 Mart 1999 tarihinde İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi %30 İngilizce Kimya bölümüne yerleştim. Bir dönem İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Kimya bilimindeki gelişmeleri takip ederek kendimi geliştirmek ve çeviri yaparak bunları daha fazla insana ulaştırmak amacıyla İnovatif Kimya Dergisi haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!