Hasarlı Sinirleri Onarmaya Yardımcı Olabilecek Gerilebilir İletken Hidrojel Geliştirildi
Periferik sinirlerin- beyinden vücudun geri kalanına biyoelektrik sinyalleri ileten dokular- hasar görmesi genellikle kronik ağrı, nörolojik bozukluklar, felç veya sakatlıkla sonuçlanır. Bugünlerde, araştırmacılar hasar olduğunda bu tür sinirleri onarmak için bir gün kullanılabilecek gerilebilir iletken bir hidrojel geliştirdiler. Çalışmanın sonuçlarını ACS Nano’da yayınlıyorlar.
Periferik sinirin tamamen koptuğu (bir kazadan dolayı derin bir kesik oluşması gibi) yaralanmaların iyileştirmesi zordur. Otolog sinir nakli adı verilen yaygın bir uygulama, periferik sinirin bir bölümünün vücudun başka bir yerinden alınmasını ve kopmuş olan sinirin uçlarına dikilmesini içerir. Bununla birlikte ameliyat her zaman sinirin işlevini onarmaz ve birden fazla ameliyata ihtiyaç duyulur.
Yapay sinir greftleri, destekleyici hücreler ile kombinasyonlanarak da kullanılmıştır, ancak sinirlerin tamamen iyileşmesi genellikle uzun zaman alır. Qun-Dong Shen, Chang-Chun Wang, Ze-Zhang Zhu ve meslektaşları, otolog sinir naklinin yerini alabilecek etkili aynı zamanda hızlı etki eden bir tedavi geliştirmek istedi. Bu amaçla, biyoelektrik sinyalleri iletebilen ve biyouyumlu polimerler olan suyla şişirilmiş iletken hidrojelleri araştırmaya karar verdiler.
Fotoğraf : İletken olan bir polimer hidrojel, hasar görmüş periferik sinirleri onarmaya yardımcı olabilir. ACS Nano 2020’den alınmıştır.
Araştırmacılar, polianilin ve poliakrilamid içeren sert ama gerilebilir iletken bir hidrojel hazırladı. Çapraz bağlı polimer, nakledildikten sonra sinir hücrelerinin girmesine ve yapışmasına izin vererek kaybolan dokunun geri kazanılmasına yardımcı olan bir 3D mikro gözenekli ağa sahip.
Ekip, bu materyalin kurbağadan alınan hasarlı bir siyatik sinir yoluyla biyoelektrik sinyalleri iletebileceğini gösterdi. Sonra, hidrojeli siyatik sinir yaralanması olan farelere naklettiler. İki hafta sonra, farelerin sinirleri biyoelektrik özelliklerini geri kazandı ve tedavi edilmeyen farelere kıyasla yürüyüşleri düzeldi. Araştırmacılar, malzemenin elektrik iletme özelliklerinin, dokulara nüfuz edebilen yakın kızılötesi (NIR) ışıkla ışınlama ile geliştiğinden, bu yolla sinir iletimini ve iyileşmeyi daha da arttırmanın mümkün olabileceğini söylüyor.
Kaynak : scitechdaily.com