Kanola Yağı, Yün ve Kükürtten Yeni Bir İzolasyon Yöntemi
Fotoğraf: Makalede yayınlanan ChemSusChem diyagramı.
Atık yemek yağları, kükürt ve yün parçaları, yeşil kimyagerler tarafından Flinders Üniversitesi’nde sürdürülebilir yeni bir tür konut izolasyon malzemesi üretmek için iyi bir şekilde kullanıldı.
Flinders Chalker Laboratuvarı’ndaki uzmanlar ile Deakin ve Liverpool Üniversitesi’ndeki meslektaşları tarafından hazırlanan en son çevre dostu yapı ürünü, Küresel Geri Dönüşüm Günü’nden (18 Mart 2021) önce Chemistry Europe’da yayınlanan yeni bir makalede açıklandı.
İzolasyon kompoziti, geleceği parlak yeni nesil bir izolasyon modeli üretmek için yün parçaları, kükürt ve kanola yağının sürdürülebilir yapı taşlarından yapılmıştır – sadece yünün doğal düşük yanıcılığından yararlanmakla kalmayıp, aynı zamanda mülk sahipleri ve kiracılar için de önemli enerji tasarrufu sağlamaktadır.
2020 Başbakan Bilim Ödülleri’nde Yeni Yenilikçiler kazananı baş yazar Doçent Justin Chalker, “yeni kompozit, atık ürünlerden yapılan ve şu anda ticarileştirilen heyecan verici birkaç yeni kompozit ve polisülfit polimerlerinden biridir” demiştir.
Doçent Chalker, “bu yeni çalışmanın amacı, kükürt, kanola yağı ve yünden yapılan bir kompoziti ısı yalıtımı olarak değerlendirmektir. Malzeme, kükürt ve kanola yağından yapılmış bir polimer ile ham yünün sıcak preslenmesi ile hazırlandı. Bu kompozitin gelecek vaat eden mekanik ve yalıtım özellikleri, yapılı çevremizde enerji tasarrufu sağlayan izolasyon konusunda daha fazla keşif için çok iyidir” dedi.
Yeni çalışma, Chalker Laboratuvarı’nda oluşturulan yeni bir yapı bloğu türü ve yenilenebilir bir kauçuk malzeme gibi bir dizi başka kompozit malzemeyi de ilave etmektedir.
Bu malzemelerin ömürlerinin sonunda, güvenli ve sorumlu bir şekilde uzun vadeli biyobozunması da araştırmanın hedeflerinden biridir.
Son on yıl, kayıtlardaki en sıcak dönem olarak tanımlandı ve her yıl tüketilen milyarlarca ton doğal kaynağın ömrünü uzatmanın bir yolu ise atıkları yeniden kullanmaktır.
Küresel bir şirket olan Clean Earth Technologies, polimerleri bir dizi uygulama -cıva kirliliğini topraktan uzaklaştırmaktan ve büyük ölçekli bir dökülmeden sonra petrolü geri almaktan, akmayı azaltmak için gübreyi daha yavaş salmak için bir polimere ve daha güvenli bir süzme ve altın çıkarma yöntemini kolaylaştırmaya kadar- için ticarileştirmektedir.
Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030 ile uyumlu olarak, Küresel Geri Dönüşüm Günü, küresel yeşil gündemi desteklemek için doğrudan eylemde bulunan bireyleri, hükümetleri ve kuruluşları takdir ediyor.
Geri dönüşüm, döngüsel ekonominin önemli bir parçasıdır ve doğal kaynaklarımızı korumaya yardımcı olur. Her yıl ‘Yedinci Kaynak’ (geri dönüştürülebilir) CO2 (Karbondioksit) emisyonlarında 700 milyon tonun üzerinde tasarruf sağlıyor ve bunun 2030 yılına kadar 1 milyar tona çıkması bekleniyor.
Kaynak: phys.org