Şişelerde Kullanılan Plastikleri Yakıt ve Diğer Yüksek Değerli Ürünlere Dönüştürmede Alternatif Bir Yol

Şişelerde Kullanılan Plastikleri Yakıt ve Diğer Yüksek Değerli Ürünlere Dönüştürmede Alternatif Bir Yol

Fotoğraf-1 : Araştırmacılar, şişelerde kullanılan plastikleri yakıtlara ve kimyasal hammaddelere dönüştürmenin bir yolunu buldular.

Plastik, yaşamımızın her yerinde bulunur. Yine de, plastik içeren ürünler, yalnızca küçük bir kısmı üretilen plastik ürünlere kıyasla genellikle daha düşük kalitede olan yeni ürünlere dönüştürülüyor. Ve bu atığı yüksek değerli kimyasallara dönüştürmek önemli miktarda enerji gerekir. American Chemical Society’nin (ACS) akademik bir dergi olan JACS Au’da rapor veren bilim adamları, şişelerde ve diğer ambalajlarda kullanılan plastikleri yakıtlara ve kimyasal hammaddelere dönüştürmek için bir Ru-C (rutenyum-karbon) katalizörü ile hafif, düşük enerjili reaksiyon koşullarını oluşturdu.

Şişelerde Kullanılan Plastikleri Yakıt ve Diğer Yüksek Değerli Ürünlere Dönüştürmede Alternatif Bir Yol

Fotoğraf-2:  Ru-C (rutenyum-karbon) katalizörü ile hafif, düşük enerjili reaksiyon koşulları

Oyuncaklar için sağlam, tek kullanımlık plastik, steril tıbbi ambalajlar, yiyecek ve içecek kaplarının küresel üretimi artıyor. Polietilen ve polipropilen gibi poliolefin polimerleri, bu ürünlerde kullanılan en yaygın plastiklerdir çünkü polimerlerin moleküler yapıları  uzun, düz karbon ve hidrojen atomları zincirleri  malzemeleri çok dayanıklı kılar. Poliolefinlerde karbon-karbon bağlarını bozmak zordur, bu nedenle 800 ile 1400 F° arasında yüksek sıcaklıklar kullanan enerjisi yoğun işlemler veya bunları parçalamak ve geri dönüştürmek için güçlü kimyasallar gereklidir. Önceki çalışmalar, zirkonyum, platin ve rutenyum gibi soy metallerin, diğer tekniklerden daha az enerji gerektiren orta reaksiyon sıcaklıklarında kısa, basit hidrokarbon zincirlerini ve karmaşık, bitki bazlı selülozla birlikte bitkinin odunsu yapısını ve dayanıklılığını sağlayan lignin moleküllerini ayırma sürecini katalize edebildiğini göstermiştir. Bu nedenle, Yuriy Román-Leshkov ve meslektaşları, metal bazlı katalizörlerin uzun hidrokarbon zincirlerine sahip katı poliolefinler üzerinde benzer bir etkiye sahip olup olmayacağını ve bunları kullanılabilir kimyasallara ve doğal gaza parçalayıp parçalayamayacağını görmek istedi.

Bu bilimsel çalışmayı yapan bilim adamları, hafif şartlar altında geçiş metali nanopartiküllerinin varlığında basit hidrokarbon zincirlerini hidrojenle reaksiyona sokmak için bir yöntem geliştirdiler. Deneylerinde rutenyum-karbon nanopartikülleri, 392 F° da hidrokarbonların% 90’ından fazlasını daha kısa bileşiklere dönüştürdü. Daha sonra ekip, yeni yöntemi ticari olarak temin edilebilen bir plastik şişe de dahil olmak üzere daha karmaşık poliolefinler üzerinde test etti. Mevcut enerji yoğun yöntemlerde gerekli olduğu üzere, numuneler ön işlemden geçirilmemesine rağmen, bu yeni yöntem kullanılarak tamamen gazlı ve sıvı ürünlere ayrıldı.

Mevcut bozunma yöntemlerinin aksine, reaksiyon, doğal gaz veya doğal gaz ve sıvı alkanların bir kombinasyonunu verecek şekilde ayarlanabilir. Bilim adamları, yöntemlerini uygulamanın, süreci ekonomik olarak uygulanabilir hale getirmek için ürünleri saflaştırmak için teknolojiye ihtiyaç duyulmasına rağmen, plastikleri istenen, yüksek değerli alkanlara geri dönüştürerek çöp sahalarındaki tüketici sonrası atık hacmini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyorlar.

Kaynak:chemeurope.com

834 Kez Okundu

Yağmur Akdağlı

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdim. Ve şu an Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde biyomühendislik alanında yüksek lisans eğitimi alıyorum .Türkiye’de kimya bilimini ve diğer temel bilim alanlarının haberlerini en donanımlı şekilde sağlayan İnovaktif Kimya Dergisi ekibine katıldım. Bilgi birikimlerimi ve edindiğim haberleri sizlere aktarmak benim için büyük zevk . İlgi alanlarım; biyoteknoloji, polimer kimyası, proses kontrol, ilaç kimyası ve endüstriyel uygulamaları

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!