Kanser Hücresi Apoptozunu İndükleyen C9H Peptidi
Valensiya Politeknik Üniversitesi (UPV), Valencia-CSIC Biyomedikal Enstitüsü (IBV) ve Biyomühendislik, Biyomateryal ve Nanotıp CIBER (CIBER BBN) araştırmacıları, kanserojen hücrelerini öldüren yeni bir sistem geliştirdiler.
Sistem, kontrollü bir şekilde salınan küçük bir amino asit zincirini (peptid) taşıyan nanokapsüllerden oluşur ve etkilenen hücrenin apoptosisine yol açar. “Şimdiye kadar, hücresel modeller ile çalıştık ve umut verici sonuçlar elde ettik” diye açıklıyor UPV’nin Moleküler Tanınma ve Üniversitelerarası Teknolojik Gelişim Enstitüsü’nün başkanı ve CIBER-BBN’de baş bilim adamı olan Ramón Martínez Máñez.
UPV, IBV ve CIBER BBN araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen çalışmanın ana yeniliği, peptidin kapanmasıdır. Martínez Máñez’e göre, bu moleküllerin klinik terapilerde kullanımındaki mevcut problem, yüksek ayrışma oranı ve düşük biyoyararlanımdır. Aslında, çok sayıda terapötik peptit ürünü, bu sınırlamalar nedeniyle düzenleyici kurumların onayını almaz.
“Kan plazması moleküllerini parçalayan çok sayıda enzim, 120’den fazla proteini barındırır. Mezoporous silika partiküllerinde peptitlerin kapatılması, bunların klinik uygulamada etkili ve kontrollü bir şekilde uygulanması için genel bir uygulama yöntemi haline gelebilir. Bu durumda nanopartikül, hücrelere girer nanopartikülleri kaplayan polilisin ayrışır ve peptidin salınmasına izin verir, bu da kanserojen hücrenin ölümüne neden olur, “diye açıklıyor IBV’deki araştırmacı Jerónimo Bravo.
Nanokaplı peptitlerin kullanımı, aynı zamanda, kanserojen hücre apoptozunu indüklemek için kullanılan sitotoksiklerden daha az agresif olduğu için terapinin toksisitesini azaltmayı da mümkün kılar. Jerónimo Bravo, “Dahası, kapaklama daha az ilacın kullanılmasını ve bu nedenle de hastalar tarafından sağlanan ikincil etkilerin azaltılmasını mümkün kılıyor.”
Şimdi laboratuvarda test edildiğine göre, bir sonraki adım hayvan modellerinde etkinliğini değerlendirmektir.
Kaynak : phys.org