Kanser İmmünoterapisi için mRNA Aşısı Geliştirildi

Kanser İmmünoterapisi için mRNA Aşısı Geliştirildi

COVİD-19’u önlemek için mRNA aşıları son zamanlarda dünya çapında çok fazla gündemde yer aldı, fakat bilim insanları bazı kanser türleri de dahil olmak üzere diğer hastalıkları tedavi etmek ve önlemek amacıyla mRNA aşıları üzerinde çalışıyorlar. Şimdi, ACS Nano Letters’ta rapor veren araştırmacılar, melanomlu farelere enjekte edildiğinde, tümörleri küçülten ve metastaz yapmalarını engelleyen RNA nanovaccinesi yavaş bir şekilde serbest bıraktılar.

Kanser immünoterapi aşıları, COVİD-19 için mRNA aşıları benzer şekilde çalışır, ancak bağışıklık sistemini bir virüs yerine tümörlere saldırmak amacıyla aktive eder. Bu aşılar, özellikle tümör hücreleri tarafından üretilen proteinleri kodlayan mRNA içerir. Antijen sunan hücrelere mRNA girdiğinde, tümör proteinini yapmaya ve yüzeylerinde göstermeye başlarlar. Diğer bağışıklık hücrelerini de bu proteini yapan tümörleri aramaya ve yok etmeye teşvik ederler. Bununla birlikte mRNA, vücuttaki enzimler tarafından hızla bozunan kararsız bir moleküldür. Kanser immünoterapisi için, araştırmacılar mRNA’yı korumak ve teslim etmek amacıyla nanopartikülleri kullanmayı denediler, ancak genel olarak enjeksiyondan 1-2 gün içinde vücuttan temizlendiğini gözlemlediler. Guangjun Nie, Hai Wang ve meslektaşları, deri altına enjekte edildiğinde, bağışıklık sistemini aktive etmeye yardımcı olan bir molekül adjuvan ile beraber mRNA nanopartiküllerini yavaş bir şekilde serbest bırakacak bir hidrojel geliştirmek istediler.

Araştırmacılar, sistemlerini geliştirmek için ovalbumin’i (tavuk yumurtası akında bulunan bir protein) model antijeni olarak kullandılar. Ekip, hidrojel oluşturmak için ovalbumin mRNA ve bir yardımcıyı diğer bileşiklerle karıştırdı. Ovalbumini belli etmek amacıyla tasarlanmış melanom tümörleri ile farelerin derisi altına enjekte edildiğinde, hidrojel 30 günlük bir zaman boyunca yavaş bir şekilde mRNA ve adjuvan nanopartikülleri serbest bıraktı. mRNA aşısı T hücrelerini aktive etti ve üretimi uyararak tedavi edilen farelerde tümörlerin küçülmesine neden oldu.

Araştırmacılar, bu sonuçların hidrojelin sadece tek bir tedavi ile uzun süreli ve etkili kanser immünoterapisi elde etmek için büyük bir potansiyele sahip olduğunu gözlemlediler.

Kaynak: phys.org

720 Kez Okundu

Haşim Ertek

1999 Yozgat doğumluyum. Lisemi Sorgun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyeni dalı olarak bitirdim. Şu an Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kimya bölümü 4. sınıf lisans öğrencisiyim. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri okuyorum. TÜBİTAK 2209-A projesinde proje yürütücüsü ve ARDEP 1001 projesinde proje görevlisi olarak çalışıyorum. 2. Uluslarası Kanser Günleri’nde 2 tane bildiri yayınladım. Bir seneyi geçkin İnovatif Kimya Dergisinde gönüllü olarak çalışıyorum. Kimya alanında çalışmalarımı ve güncel kimya haberlerini öğrenmek için İnovatif Kimya Dergisinin Dergi ve Yazar ekibinin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: İnorganik Kimya, Biyoinorganik Kimya,ilaç Kimyası, Kanser ve Spektroskopi.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!