Fotoğraf : Batık Taraxacum üfleme toplarının hava kapsülleyen elastik mekanizması.
Tarlalar ilkbaharda karahindiba ile kaplıdır. Karahindibalar , sarı altın çiçekleri ve dişli yaprakları olan çok yaygın bir bitkidir. Karahindiba çiçekleri kuruduklarında, küçük paraşütler gibi rüzgarla etrafa saçılan kabarık beyaz tohum kafalarına dönüşür.
Taraxacum officinale (karahindiba) bilimsel adı , efsanelere ve şiirlere ilham verdi . Yüzyıllardır birçok rahatsızlığın doğal bir çözümü olarak kullanıldı.
Trento Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sayesinde, karahindibalar yeni tasarlanmış malzemelere ilham verecek.
Suya batırılmış karahindiba saatlerinin hava tutma kapasitesi ilk kez laboratuvar ortamında ölçüldü.
Keşif, su altında hava kabarcıklarını tutan cihazlar ve malzemeler oluşturmak için geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılabilecek yeni ve gelişmiş cihazların , teknolojilerin geliştirilmesinin yolunu açıyor.
Çalışma, Trento Üniversitesi profesörü , İnşaat- Çevre ve Makine Mühendisliği Bölümü Biyo-ilham, Nano, Meta Malzemeler ve Mekanik Laboratuvarı koordinatörü olan Nicola Pugno tarafından koordine edildi.
Keşif, biyoloji ve malzeme bilimi, kimya, fizik, mühendislik ve tıp arasındaki arayüze odaklanan çok disiplinli bir dergi olan Materials Today Bio tarafından uluslararası alanda ün kazandı.
Nicola Pugno araştırmanın nasıl geliştiğini anlattı: “Diego Misseroni ve ben, kızımın lisedeki ilk yılında yaptığı bir keşif üzerinde çalışmaya başladık. Suya batırıldığında karahindiba saatlerinin havayı hapsettikleri için gümüş rengine döndüğünü fark etti. Bu keşfi tespit ettik.
Karahindiba saatlerinin hava hapsetme kapasitesini ilk kez laboratuvar ortamında ölçtük.
Bu makale, çocukların ve genç yetişkinlerin doğayı gözlemleyerek önemli keşifler yapabileceklerini gösterdi “.
Araştırma ekibi, suya daldırıldığında yumuşak tohum başlarının gümüş rengine döndüğünü, inceldiğini ve eşkenar dörtgen şeklini aldığını gözlemledi. Ekip daha sonra karahindiba çiçeğinin mekanik özelliklerini ölçmek, onları taklit etmek ve yeniden tasarlanmış karahindiba benzeri malzemeler oluşturmak için analitik bir model geliştirdi.
Biyo-esinli mühendislik, bu keşif sayesinde, yenilikçi cihazlar geliştirmek için minyatürleştirilmiş paraşüt benzeri unsurlar ve su altında hava kabarcıklarını yakalamak ve taşımak için gelişmiş, hafif ve düşük maliyetli teknolojik çözümler gibi farklı fırsatları keşfedebilir. Bu malzemeler örneğin su altı operasyonlarında kullanılabilir.
Kaynak : phys.org
Yazar

- 1998 Bozüyük doğumluyum. Gazi Üniversitesi kimya bölümü lisans öğrencisiyim .Araştırma projemi polimer kimyası üzerinde yapmaktayım .Aynı zamanda AÖF – İSG ön lisans öğrenciliğine de devam etmekteyim . Kimya çok geniş bir kitleye sahip olduğu için kendimi geliştirmek için eğitimlere katılıyorum. Bilim dünyasındaki gelişmeleri düzenli olarak takip edebilmek , İngilizcemi ve kendimi geliştirebilmek için İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.
Son Yazıları
Eğitim Haberleri2021.04.07Dünyanın En Uzun Polimer Fırçası
Eğitim Haberleri2021.03.28Bilim İnsanları, Aşırı Soğuk Kimyasal Reaksiyonlarda Geometrik Faz Etkilerinin Doğasını Ortaya Koyuyor
Eğitim Haberleri2021.03.18Ferroelektrik Polimerde Bulunan Eş Merkezli Dairesel Polarizasyon Bantları
Çevre Haberleri2021.03.08Karahindibalardan Esinlenmiş Biyolojik Malzemeler