Kimya Sanayimiz Yok

kimya sanayimiz yok

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksek Okulu Kimya Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Sevil Şener ile kimya alanında ortaklaşa gerçekleştirdikleri çalışmaları takip etmek amacıyla Aliağa Meslek Yüksek Okulu’nu ziyaret etti.

Türkiye’de ftalosiyanin kimyasının kurucusu, İstanbul Teknik Üniversitesi Anorganik Ana Bilim Dalı’nın kurucularından, çıkardığı makaleler ve koordinasyon kimyasındaki etkin çalışmaları ile Türkiye’nin önde gelen kimyagerleri arasına giren ve ülke çapında isminden söz ettiren Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, Yard. Doç. Dr. Sevil Şener ile kimya alanında ortaklaşa gerçekleştirdikleri çalışmaları değerlendirmek amacıyla Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksek Okulu’nu ziyaret etti.

Bilim ve Teknoloji Politikası Yapılmıyor

Davet üzerine değişik üniversitelerde araştırmalar ve makaleler yayınlayan, İzmir İleri Teknoloji Üniversitesi’nde düzenlenen kimya ile ilgili bir konferansın davetlisi olarak İzmir’e geldiğini söyleyen Prof. Dr. Bekaroğlu, ardından da Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksek Okulu’nu ziyaret ettiğini belirterek, “TÜBA kanalıyla bizim üniversite konferans programlarımız oluyor. Yıl içerisinde birkaç üniversiteye gidebiliyoruz bunun için. Türkiye’de biliyorsunuz kimya fakülteleri kapanıyor. Fizik kapanıyor. Matematik kapanıyor. Bunların nedenleri ile ilgili bir konferans verdim. Bilim ve teknoloji politikası yapım ve yönetimi üzerine bir konuşma yaptım. Türkiye’de zaten bilim ve teknoloji politikası yapılmıyor. Siyasilerimiz bu işi ciddiye almıyor. Bu konuda bir kamuoyu yaratmak için ben birkaç yıldan beri konferans veriyorum. Ben bu konuda 25 yıldır yaptığım araştırmalarla epey bilgi sahibi oldum. Çok karmaşık bir konu olduğu için bunu herkesin anlayacağı bir kalıbın içine sokup üniversitelerde anlatıyorum. Buraya da onun için geldim” diye konuştu.

Kimya Sanayimiz Yok

Prof. Dr. Bekaroğlu, Yard. Doç. Dr. Sevil Şener ile karboranlar (Bor, karbon ve hidrojen içeren bileşikler sınıfı) üzerine müşterek çalışmalarının bulunduğunu, kanser tedavisinde kullanılan nötron kapsüller üzerine çalıştıklarını, bu çalışmaları kontrol edip, neler yapılabilir, bunun üzerine değerlendirmede bulunmak için de Aliağa’ya geldiğini kaydetti. Türkiye’de fen bilimlerinin, özellikle kimyanın çok ihmal edilmiş bir dal olduğunu sözlerine ekleyen Bekaroğlu, “Bunun başlıca nedenlerinden biri Türkiye’de kimya sanayiinin olmaması yani kimya teknolojisi üzerine çalışmaların ihmal edilmesidir. Türkiye sadece yarı işlenmiş kimyasalları alıp, bunlara basit işlemler yapıp dışarıya satmaya çalışıyor. Bütün dünyada kimya, sanayinin motorudur. Türkiye’de kimyasal madde üretimi yok. Bu üretim olmadığı için Türkiye’de yetişen kimyacılar da çalışma ortamı bulmakta zorlanıyor” dedi.

Kaynak : aliagaekspres.com.tr

677 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!