Kimyacılar, Güçlü Sinir Toksinlerini Tespit Etmek için Yeni Bir Sensör Geliştirdi

Kimyacılar Güçlü Sinir Toksinlerini Tespit Etmek için Yeni Bir Sensör Geliştirdi

Fotoğraf: Bir kimyager tarafından geliştirilen yeni sensör, bir numunede ne kadar paration veya paraokson bulunduğuna bağlı olarak ultraviyole ışık altında sarı veya yeşil renge döner. Chris Robidillo

Alberta Üniversitesi kimyagerleri tarafından geliştirilen yeni kağıt tabanlı sensör, kimyasal savaşta kullanıldığı bilinen iki güçlü sinir toksinini tespit etmekte kullanılabilir.

Sensörde, toksin miktarına bağlı olarak kağıt sensörlerin rengini sarıya ve yeşile çeviren iki güçlü toksini paraokson ve parathionu saptamak için silikon bazlı kuantum noktaları kullanır.

Çalışma ayrıca bir örnekteki toksin miktarını doğru bir şekilde tahmin etmek için pahalı malzemeler ve yüksek eğitimli teknisyenler gerektiren mevcut yöntemler yerine sadece bir akıllı telefon uygulamasının kullanabileceğini göstermektedir.

Kimyager Jonathan Veinot, “Paraokson ve parathion, böcek ilacı olarak kullanılan sinir ajanlarıdır. Doğru algılama çok önemlidir, çünkü bu maddeler çok güçlüdür maruz kalma süresine ve işleme bağlı olarak sadece dakikalar içinde öldürücü etkiye sahiptirler.”

Paration, geliştirildiğinden beri (1947) , Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde böcek ilacı olarak kullanılmaktan vazgeçildi. Robidillo, bu durumun sebebinin paratihonun kanser ve doğum kusurlarına sebebiyet verdiğini gösteren araştırmalarla ilişkili olduğunu söyledi.

Paraokson, parationa göre 50 kat daha fazla toksik olarak kabul edilir. 1970’lerde kimyasal savaş esnasında kullanıldığı düşünülmektedir.

Araştırma ekibi, sensörleri oluşturmak için, yeşil floresan proteinini kırmızı ışık yayan silikon bazlı kuantum noktalarıyla birleştirdi. Paraokson veya parationa maruz kaldığında, karışım kırmızı ışık yaymaz böylelikle floresan ışığı altında çeşitli sarı veya yeşil tonların meydana gelmesini sağlar.

Robidillo, “Sensörler çevresel örnekleri test etmek ve sinir ajanlarının varlığını tespit etmek için kullanılabilir. Bir akıllı telefon uygulaması kullanarak, mevcut sinir ajanı miktarını tahmin etmek mümkündür; bu basit görsel değerlendirmeden daha güvenilirdir.” dedi.

Veinot, benzer sensörlerin diğer toksinleri de test edecek şekilde uyarlandığını belirtti.

“Nihayetinde birden fazla maddeyi bir kerede tespit etmek için kullanılabilecek bir platform.” diye ekledi.

Kaynak: phys.org

455 Kez Okundu

Dilara Küçükay

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Çeşitli internet sitelerinde bilimsel konularda makaleler yazdım ve çeviriler yaptım. Hem bilimsel gelişmelerden haberdar olmak ve insanları haberdar etmek hem de İngilizcemi geliştirmek için İnovatif Kimya Dergisi'nde ilgi alanlarım üzerinde çeviriler yapmaktayım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!