Kimyagerler Güneş Işığını Kullanarak İlaç Üretmeye Yaklaştı

Kimyagerler Güneş Işığını Kullanarak İlaç Üretmeye Yaklaştı

Eindhoven Teknik Üniversitesi’nden kimyagerler kimyasal bir reaksiyon oluşturmak için güneş ışığını emen mini bir reaktör geliştirdi.

Herkes için uygun fiyatlı ilaçlar üretebilmek araştırmacılar için oldukça önemlidir. Bir grup daha bu hedefin gerçekleştirilmesine çok yaklaştı.

Hollanda’daki Eindhoven Teknik Üniversitesi’nden kimyagerler kimyasal reaksiyonları gerçekleştirebilmek için güneş ışığını emen yapraklara benzer mini bir reaktör tasarladı. Kimyagerler reaktörün iki ilaç üretmesini sağladı: antimalaryal artemisinin (sıtma ilacı) ve antiparazitlerden askaridol. Angewandte Chemie’de yayımlanan araştırma reaktörün nasıl ölçeklenebileceğini ve çeşitli kimyasal reaksiyonlarda nasıl kullanılabileceğini açıklıyor.

Kimyagerler Mini Reaktör ile Kimyasal Reaksiyonları Yürütmeyi Başardı

Timothy Noel’in liderliğindeki ekip tarafından geliştirilen bu yeni reaktör 2016 yılında ürettikleri başka bir reaktörden esinlenilerek tasarlandı. Reaksiyonlar için gerekli olan güneş ışığının elde edilmesi zorluğunun üstesinden gelebilmek için araştırmacılar bir tür silikon kauçuk olan Luminescent Solar Concentrators’ta (LSC’ler) çok ince kanallar oluşturdular. Kanallar bir yaprağın içinden geçen damarlarla benzer yapıdadır. Güneş ışınları molekülleri aktive eder ve kimyasal reaksiyonlar başlar.

Geçtiğimiz yıl araştırmacılar güneş ışığından ne kadar yararlanıldığına bakılmaksızın kimyasal reaksiyonların üretimini dengeleyebilmek için bir sistem geliştirdi. Bu yeni araştırmada silikon kauçuğunun yerine daha ucuz ve hacimce üretilmesi daha kolay olan Poli (metil metakrilat) veya Pleksiglas kullanıldı. Çünkü bu malzemeler daha yüksek kırılma indisine sahip olduğu için ışık daha iyi bir şekilde depolanır.

Noel, dergide “Bu reaktör sayesinde istediğiniz yerde ilaç üretebilirsiniz. Sadece güneş ışığına ve bu mini fabrikaya ihtiyacınız var” dedi. Araştırmacılar reaktörün ne kadar çok yönlü olduğunu göstermek amacıyla birbirinden farklı bir dizi kimyasal reaksiyonları tamamladılar.

İlaç Şirketleri Daha Yeşil Dostu Bir Hale Gelecek mi?

Araştırmacılar bu reaktörden ilaç üretebilmenin hala daha başındayken ilaç şirketlerini daha çevreci bir hale getirmenin yollarının geliştirilmesi konusunda potansiyele sahip. Zehirli kimyasallar ve fosil yakıtlardan üretilen enerji ilaç üretimi için hala gerekli. Araştırmacılar güneş ışığı kullanılarak reaksiyonların daha sürdürülebilir, daha ucuz ve hızlı yapılabileceğini savundular.

Noel, üniversitenin yayınladığı basın açıklamasında “Bu yapay yapraklar mükemmel bir şekilde ölçeklenebilir. Bu teknolojinin şu an için yalnızca güneş ışığında çalışması dışında uygulamaya koyma konusunda bir engel yok. Güneşin olduğu her yerde çalışacaktır. Reaktörler kolayca ölçeklendirilebilir, düşük maliyetli ve güçlü yapıları sayesinde güneş ışığı ile işlev gören kimyasalların düşük maliyetleri için idealdir” dedi.

Kaynak: interestingengineering.com

644 Kez Okundu

Simge Kostik

İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma alanımı yakıt teknolojisi ve enerji sektörleri oluştursa da kimyanın her alanıyla ilgili araştırma yapmaya ve kendimi geliştirmeye açığım. Bir konuda her şeyi bilmek yerine her konudan bir şey bilmeyi ve öğrenirken öğretmeyi amaç edindim, bu amaç sayesinde de 2017 yılında İnovatif Kimya Dergisi'nde çeviri yapmaya başladım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!