Kimyagerler Nükleer Atık Stokları için Verimli Bir Kullanım Buldular

Kimyagerler Nükleer Atık Stokları için Verimli Bir Kullanım Buldular

Kimyagerler, nükleer enerjinin atık ürünü için yeni bir kullanım buldular – kullanılmayan bir stoku, değerli emtia kimyasallarının yanı sıra yeni enerji kaynakları oluşturmak için kullanılabilecek çok yönlü bir bileşiğe dönüştürdüler.

Tükenmiş uranyum (DU), nükleer enerji oluşturmak için kullanılan işlemden elde edilen radyoaktif bir yan üründür. DU’nun sağlık risklerinden korkan birçok kişi olduğu için, pahalı tesislerde depolanır veya tartışmalı zırh delici füzeler üretmek için kullanılır.

Ancak Amerikan Kimya Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir makalede, Profesör Geoff Cloke, Profesör Richard Layfield ve Sussex Üniversitesi’nden Dr. Nikolaos Tsoureas, DU’nun aslında düşündüğümüzden daha yararlı olabileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, tükenmiş uranyum içeren bir katalizör kullanarak etileni (plastik yapmak için kullanılan bir alken) etana (etanol dahil olmak üzere bir dizi başka bileşik üretmek için kullanılan bir alkan) dönüştürmeyi başardılar.

Çalışmaları, DU’nun büyük ölçekli depolanmasının ağır yükünü azaltmaya yardımcı olabilecek ve daha karmaşık alkenlerin dönüşümüne yol açabilecek bir atılımdır.

Prof Layfield şunları söyledi: “alkenleri alkanlara dönüştürme yeteneği önemli bir kimyasal reaksiyondur, bu da basit molekülleri alabileceğimiz ve onları enerji kaynağı olarak kullanabileceğimiz hidrojene, yağlar ve petrokimyasallar gibi değerli emtia kimyasallarına yükseltebileceğimiz anlamına gelir.

“Bunu yapmak için tükenmiş uranyum kullanabileceğimiz gerçeği, bizim için gerçekten yararlı olabileceğinden korkmamıza gerek olmadığının kanıtıdır.”

Université de Toulouse ve Humboldt-Universität zu Berlin’deki araştırmacılarla işbirliği içinde çalışan Sussex ekibi, -etan oluşturmak için- tükenmiş uranyum bazlı bir organometalik molekülün etilendeki karbon-karbon çift bağına bir hidrojen molekülünün eklenmesini katalize edebileceğini keşfetti.

Profesör Cloke, “Daha önce hiç kimse DU’yu bu şekilde kullanmayı düşünmemişti. Etileni etana dönüştürmek yeni bir şey değilken, kullanım veya uranyum önemli bir kilometre taşıdır.”

“Reaktivitenin anahtarı, uranyumun elektronları etilen içine enjekte etmesine ve hidrojen eklemesine doğru aktive etmesine yardımcı olan, pentalen olarak bilinen iki kaynaşmış beşgen karbon halkasıydı.” Dedi.

Kaynak: scitechdaily.com

624 Kez Okundu

Kübra Yıldız

13 Mart 1999 tarihinde İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi %30 İngilizce Kimya bölümüne yerleştim. Bir dönem İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Kimya bilimindeki gelişmeleri takip ederek kendimi geliştirmek ve çeviri yaparak bunları daha fazla insana ulaştırmak amacıyla İnovatif Kimya Dergisi haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!