Yeni Proje İlaç ve Kimya Endüstrilerindeki Plastik Mikrotaneciklerin Yerini Almayı Hedefliyor

Yeni Proje İlaç ve Kimya Endüstrilerindeki Plastik Mikrotaneciklerin Yerini Almayı Hedefliyor

Bath Üniversitesi merkezli Naturbeads şirketine ilaç, kimya, kozmetik gibi çeşitli endüstrilerde mikroplastiklerin kullanımını azaltabilecek alternatif olarak biyolojik parçalanabilir plastik mikrotaneciklerin geliştirilmesi için fon verildi.

Her yıl tahmini 250.000 ton, tüketici ve endüstriyel ürünlerden mikroplastik okyanuslara karışıyor. Bu, 20 milyar plastik şişenin oluşturduğu plastik kirliliğine eşdeğerdir.

Bu mikroplastiklerden bazıları deniz canlıları tarafından yeniyor, besin zincirine geçiyor ve tabaklarımızda son buluyor.

Plastik mikrotanecikler diş macunu ve duş jeli gibi durulanan kişisel bakım ürünlerinde yasaklanmasına rağmen, kırışık kremleri ve makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünlerde, boya ve kaplamalarda, deterjanlarda, tarım ve bahçecilikte ve birçok alanda hala yaygın bir şekilde izinli olarak kullanılıyor.

Bath Üniversitesi merkezli Naturbeads, selülozdan yapılan biyolojik olarak parçalanabilir mikrotaneciklerler mikroplastikleri değiştirmek için bazı şirketlerle çalışıyor.

Kuruluşların yenilikçi çözümler sunan ürünleri araştırmasına ve geliştirmesine olanak tanıyan rekabetçi Small Business Research Initiative’in bir parçası olan Innovate UK’den 3 aylık bir proje için £ 47.000 fon alındı. Bu Ocak 2019’ dan beri Innovate UK tarafından şirkete verilen £ 1m üzerinde toplam fonun 3. hibesidir.

Fizibilite çalışması, endüstriyel kimyasal üretiminde, enzimler için taşıyıcı olan selüloz mikrotaneciklerin kullanımını araştıracak.

Enzimler kimyasal reaksiyonları hızlandırmak için küçük makineler gibi çalışan hücrelerin biyolojik katalizörleridir. Genellikle ilaç endüstrisinde, manuel olarak yapıldığında birçok basamak gerektiren düşük sıcaklıklarda complex kimyasal yapıları yapmak için kullanılır.

Naturbeads kurucu ortaklarından ve şirket CEO’su olan Dr Giovanna Laudisio: “Enzimler; ilaç, gıda ve kozmetikte kullanılabilir ürünleri yapmak ve çeşitli kimyasal reaksiyonları katalize etmek için plastik mikrotaneciklere tutturulur.”

“Enzimlerin mikrotaneciklere bağlanması, son üründen kolayca ayrılması ve kurtulmsı için olanak sağlar.”

“Plastik mikrotanecikleri, ortamda doğal olarak parçalanabilen bitkilerde bulunan bir malzeme olan selülozdan yapılan plastik mikrotaneciklerle değiştirmek için biyokataliz şirketi olan ChiralVision ile çalışıyoruz.”

“Bu proje özellikle heyecan verici çünkü Prof. Karen Edler tarafından akademideki bilgi birikimi gelişimini ve Naturbeads’in çekirdek işleme teknolojisini bir araya getirmekte ve projenin sonucundan ticari olarak faydalanmak için bir endüstriyel ortağı dört gözle beklemektedir.”

“Eğer başarılı olursa bir sonraki aşamada yatırımcılarla etkileşim kurmakta bize olanak sağlayacak olan fizibilite çalışmasını tamamlamak için bize izin veren Innovate UK’den aldığımız fon için gerçekten minnettarız.”

Bath Üniversitesi Centre for Sustainable Circular Technologies’den Prof. Karen Edler: “Selüloz mikrotaneciklerimizin laboratuvarda küçük ölçekli kullanılabileceğini zaten kanıtlamıştık. Bu proje, bunu endüstriyel ölçekte yapmanın fizibilitesini araştırmamıza olanak verecek.”

“Araştırmalarımızın laboratuvardan alınarak endüstride kullanıma sunulduğunu görmek, gerçekten heyecan verici.”

Kaynak : azom.com

519 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!